Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tíz hősi halott katonát exhumáltak Kemencén

Szöveg: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum | Fotó: a múzeum felvételei |  2024. augusztus 28. 8:48

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság munkatársai Kemence község (Pest vármegye) köztemetőjében végeztek feltárást, amely során a második világháborúban hősi halált halt tíz magyar és német katonát exhumáltak.

202408_katonák_exhumalasa_Kemence_HM HIM (11)

Az igazgatóságot helyiek tájékoztatták arról, hogy a kemencei temető felső részében egy „Ismeretlen magyar honvéd” feliratú régi, korhadt kereszt található. Munkatársaink felmérték, majd 2024. március 12. és 13. között önkéntesek segítségével megnyitották a sírhelyet. A sírhely feltárása során mintegy 110 centiméter mélységben jelentkeztek az első csontmaradványok. A szakemberek számára hamar nyilvánvalóvá vált, hogy nem egy fő maradványait tartalmazza a sírhely: a feltárás során összesen legalább tíz személyhez tartozó csontmaradvány került exhumálásra.

A korrózió miatt azonosíthatatlan tárgyak mellett a német és a magyar haderőhöz tartozó felszerelés és ruházati leletanyag is előkerült. A temetőben 2009-ben a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge, VDK) magyarországi megbízottja egy hasonló, nyolc főből álló tömegsírt tárt fel.

Az exhumált tíz katona földi maradványait Budapestre, az Igazgatóság erre a célra kijelölt objektumába szállították. A német és magyar katonák újratemetése a Budaörsi Központi Német-Magyar Katonatemetőben lesz 2024 őszén.