Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadimustra: több évszázadnyi érdekesség

Megnyílt a Hadtörténeti Múzeum időszaki kiállítása a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Schöff Gergely |  2024. május 26. 7:07

Az egy évre tervezett kiállításon két szinten, 18 teremben tekinthetik meg az érdeklődők hadtörténelmünk emlékeit, a török hódoltság időszakától napjainkig. Több mint 1100 műtárgy eleveníti fel a múltat. A cél a magyar katonai eszközök és jelképek korszakokon átívelő bemutatása, az egyenruházat, a fegyverzet és a katonai jelképrendszer fejlődésének szemléltetése.

20240524_Hadi_Mustra_Szekesfehervar_kiallitas_SG_024

A tárlaton tematikus bontásban ismerhetők meg az elmúlt évszázadok jellegzetes vagy éppen különleges magyar fegyverei, valamint a haderő és a katonai szolgálat elsődleges jelképei: a zászlók, az egyenruhák és a kitüntetések, amelyek az összetartozást és a kiváló szolgálatot szimbolizálják. A magyar katonai zászlók témakörében az 1740–1848 közötti huszárzászlók (köztük a Splényi-huszárezred lobogója), az 1849-ben az orosz haderő által zsákmányolt, és egy évszázaddal később visszaadott honvédzászlók, a Horthy-kor, illetve napjaink különféle csapatzászlói jelennek meg a tárlókban.

Külön terem állít emléket az 1848–1849-es szabadságharc hőseinek és mártírjainak: több aradi vértanú, illetve Bem József, Görgei Artúr, Guyon Richárd és Klapka György ereklyéi teszik személyessé ezt a szekciót. A magyar katonai kitüntetések története szintén helyt kap a kiállításon, különös tekintettel a Mária Terézia Katonai Rend évszázadaira és kitüntetettjeire. Itt portréfestmények mellett számos rendi relikvia, így például a rend történetének korai, 18–19. századi korszakából Splényi Gábor altábornagy parancsnoki keresztje és Vécsey Ágost lovassági tábornok lovagkeresztje is megtekinthető.

20240524_Hadi_Mustra_Szekesfehervar_kiallitas_SG_012

A hungarikumnak számító huszárság tárgyi emlékei, így a jellegzetes egyenruházat és felszerelési cikkek, például Hadik András gróf tábornagy szablyája, huszártiszti dolmány az 1830–1840-es évekből, 1837 M huszártiszti csákó vagy a „legvitézebb huszár” Simonyi József ezredes szablyája két teremben látható. A huszárokat és haditetteiket a képzőművészetben is megörökítették, így festmények is szemléltetik egykori, büszke lovas katonáinkat. Szintén hangsúlyt kap az első világháború időszaka, többek között annak technikai újításai és a magyar társadalom széles körében ismertté váló, a családok emlékezetét a mai napig meghatározó tárgyi kultúrája, annak gazdag és látványos emlékanyaga.

Az érdeklődők láthatják a mindenkori katonai szolgálat dokumentumait, a hadszíntér és a hátország közötti kapcsolattartás emlékeit, valamint a hadbavonult művészek alkotásait is. Megismerhető a magyar kézifegyverek és a magyar egyenruházat fejlődéstörténete, különös hangsúllyal a Magyar Királyi Honvédség fegyverzetére és fegyvergyártására, többek között a FÉG és a Danuvia által gyártott fegyverekre vagy Gebauer rendszeresített fegyvereire, továbbá magyar kísérleti fegyverekre.

20240524_Hadi_Mustra_Szekesfehervar_kiallitas_SG_018

Különlegesség, hogy a kiállítás termeinek színvilága az adott terem tematikájához igazodik, például a hódoltság korát bemutató terem a hajdú ruházat sötétzöld színében, a magyar huszárra emlékező rész a jellegzetes világoskékben, a Nagy Háború terme pedig tábori szürkében pompázik. Az utolsó terem, amely a hadsereg és az élsport kapcsolatát, nem utolsósorban az olimpiai sikereket hivatott bemutatni, természetesen aranyszínű. A kiállításon a székesfehérvári vonatkozású hadtörténelmi emlékekre külön zászlócska hívja fel a figyelmet.

A Hadimustra termeiben a Hadtörténeti Múzeum gyűjteményeinek számos régen látott vagy korábban még soha be nem mutatott relikviáját szemlélhetik meg az érdeklődők, ahogy sok olyan műtárgy is helyet kapott a tárlatban, amelyeket a Múzeum kifejezetten a kiállításnak köszönhetően restauráltatott. Szintén említést érdemelnek azok a rekonstrukciók, amelyeket a fegyvertörténet iránt érdeklődők fognak igazán értékelni. A kiállítóterekben érintőképernyőkön, interaktív böngészőben jelentős események, csaták, híres személyiségek elevenednek meg. A tartalmat játékok is gazdagítják.

A tárlathoz kísérő kiadvány is készült, amelynek köszönhetően a kiállítás anyagát írásban és képben otthon is felidézhetik a látogatók. A legkisebbeknek színező füzet is rendelkezésre áll, a múzeumpedagógiai foglalkoztató füzet pedig az összes korosztálynak szórakozást és egyben játékos tanulást biztosít. A termek falán a magyar hadtörténelem folyamatainak, fontos eseményeinek tömör összefoglalását is olvashatják a látogatók, a tájékozódást pedig a folyosókon követhető, szöveges és illusztrált, közel 250 tételből álló kronológia segíti.

Kapcsolódó cikkek