Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szakdiplomaták látogatása az MH Klapka György 1. Páncélosdandárnál

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Rácz Tünde |  2024. október 4. 17:58

Az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnöksége kapcsán szervezett hazai programsorozat részeként, október 4-én az Európai Békekeret Bizottság (European Peace Facility Committee) tagjai látogatták meg az MH Klapka György 1. Páncélosdandárt Tatán. A küldöttek megismerhették az alakulat működését és megtekintették a Kupolát, a dandár szimulációs központját, valamint a páncélozott haditechnikai eszközöket is.

A látogatókat Tóth István ezredes, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár dandárparancsnoka fogadta. Előadásában bemutatta a magyar szárazföldi haderőnem felépítését, a tatai alakulat feladatait, a hazánkban zajló haderőmodernizációt. Beszélt a honvédelemben fontos környezetvédelmi és energiatakarékossági törekvésekről is.

A vendégek megtekinthették a Panzerhaubitze 2000 HU önjáró lövegek és a Leopard 2A7HU harckocsik szimulátorközpontját, ahol a tüzérek és harcjárművezetők képességeit fejlesztik. Az oktatótermekben tüzér felderítő- és lövegszimulátort, digitális tűzvezetőrendszert és a harcjárművezetők kiképzését szolgáló szimulátort is láthattak a küldöttek.

Ezután egy statikus bemutatón ismerhették meg a haditechnikai eszközöket, a Panzerhaubitze 2000 HU önjáró löveget, a Leopard 2A4HU és Leopard 2A7HU típusú tankokat, illetve a Gidrán páncélozott harcjárművet.

w2024.10.04.eu bizottsag latogatas tata.rt (5)

Az Európai Békekeret biztosítja az EU közös kül- és biztonságpolitika keretébe sorolt katonai és védelmi vonatkozású tevékenységének anyagi alapját. Egy olyan pénzügyi eszköz, melynek célja, hogy az uniót a határain kívül fokozottan képessé tegye a konfliktusok megelőzésére, a béke építésére és megőrzésére, valamint a nemzetközi biztonság és stabilitás megőrzésére.

Az Európai Békekeret Bizottság, az Európai Békekeret pénzügyi eszköz irányító testülete Budapesten tartja informális ülését október 2. és 4. között.