Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Itt mindenkinek saját magát kell legyőznie!”

Tekerj Te is a sereggel május 25-én!

Szöveg: Tóth Ádám | Fotó: archív felvételek |  2024. április 29. 10:00

Idén a „Tekerj a sereggel!" elnevezésű kerékpártúra résztvevői és szervezői a 100 éve létrehozott Jutasi Altisztképző Intézetről és az altisztképzésről emlékeznek meg május 25-én. Farkas László, a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke, a túra főszervezője szerint a rendezvény mind a katonák, mind a civilek körében nagyon népszerű.

2023_Tekerj_a_sereggel_KG (4)

Ha jól tudom, tizenkettedik alkalommal rendezik meg a kerékpártúrát.

2012-től 2022-ig, tíz éven át tekertünk a Balaton körül, ami mindig kétnapos túrát jelentett. Keszthelyről indultunk, Balatonakarattyán szálltunk meg és onnan indultunk vissza. Emellett azonban több helyen (például Fejér és Csongrád-Csanád vármegyében) rendeztünk – akár ősszel – egynapos túrákat is. 2022-ben viszont befejeztük a kétnapos Balaton körüli túrát. Ennek az oka, hogy nagyon sokan jelentkeztek és nem tudtunk mindenkinek férőhelyet biztosítani Balatonakarattyán. Ezért döntöttünk úgy, hogy 2023-tól a kerékpártúrát minden évben más és más vármegyében fogjuk megrendezni, ezért aztán tavaly Somogy vármegyében tekert a sereg. Az idei túra egy kicsit bonyolult, hiszen eredetileg nem május 25-én akartuk az eseményt lebonyolítani, de május első felében lesz egy gyakorlat, ami miatt a katonák nem tudtak volna eljönni, ezért tettük a hónap végére. Viszont aznap van a Tour de Balaton is, ami talán elszívhatja az embereket, bár reméljük, hogy akik hozzánk jártak, azokat nem, hiszen a Tour de Balaton fizetős, a miénk pedig térítésmentes.

Általában hány civil szokott jelentkezni a túrára?

Azt veszem észre, hogy a rendezvény nagyon szépszerű a lakosság körében. A résztvevők között nagyjából fele-fele arányban van a honvédség kötelékébe tartozó induló és a civil. Jellemző, hogy jönnek családok is, ez azonban nagyban függ attól, hogy milyen távokat tekerünk. A mostani táv 53 kilométeres, ám erősen szeldelt; fel kell menni a dombra, le kell jönni a dombról… de az indulók választhatnak egy körülbelül húsz kilométeres kört is, amit bármelyik gyerek végig tud tekerni.

2023_Tekerj_a_sereggel_KG (1)

Az idei évnek lesz egy különlegessége is...

Így van, a mostani kerékpártúra csatlakozik a Honvédelmi Minisztérium Jutasi Altisztképző Intézet 100. évfordulójának alkalmából tervezett rendezvénysorozatához. A „Jutas 100” apropóján Balatonszőlősről indul a mezőny (és oda is tér vissza), ahol a verseny előtt megkoszorúzzuk a helyi őrmesterek emléktábláit.

Mi az, amit az indulás előtt jó tudniuk a jelentkezőknek?

Az előkészületekről fontos elmondani, hogy a télen, rossz időben nem használt kerékpárját mindenki ellenőrizze, nézze át. Fontos kitétel, hogy minden résztvevőnek rendelkeznie kell a KRESZ által előírt, kötelező kerékpár felszereléssel. Aki már rutinos, az a rajt napján egy kicsit előbb érkezik, hiszen van a helyszínen kerékpár szerviz is. Ott valamennyi résztvevő biciklijét szívesen megvizsgálják és az anyagigény nélkül végezhető javításokat térítésmentesen vállalják. Mivel nem nagy távolság, ezért bárki bármilyen előképzettség és edzettség nélkül képes teljesíteni a versenyt. Másnap ugyan kicsit fájni fog itt-ott, de bátran belevághat minden érdeklődő.

2022_Tekerj_a_sereggel_KG (1)

Kiket biztatna a részvételre?

Mindenkit, hiszen ez egy sportrekreációs esemény. Ennek megfelelően nem is kérünk nevezési díjat. Itt mindenkinek saját magát kell legyőznie. Érmet ugyan kapnak a résztvevők, de nem teljesítményértékelés alapján, hanem annak jeléül, hogy végigtekerték a kiírt távot.

A rendezvényre nevezni a [email protected] e-mail címen, a www.hososz.hu honlapon található nevezési lap megküldésével lehet.

Címkéksport