Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mellkassebészet felsőfokon

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Rácz Tünde |  2024. április 29. 8:00

„A képzés egyaránt szól orvosoknak és szakdolgozóknak, hiszen a sérültellátás egy rendkívül összetett csapatmunka” – hangsúlyozta dr. Vekszler Péter ezredes, az MH Egészségügyi Központ nemzetközi ügyekért felelős parancsnokhelyettese az alakulat Semmelweis Egyetemmel közösen szervezett, kétnapos mellkaspunkció és mellűri drainage tanfolyama kapcsán.

Bár a két fél együttműködése hosszú évekre visszanyúlik, a 2023 őszén megrendezett „Advanced Surgical Skills for Exposure in Trauma – Plus” (ASSET Plus) elnevezésű nemzetközi sebészeti képzés lendítette fel igazán a két intézmény közötti stratégiai partnerséget. A megerősödött kapcsolatnak egyik ékes bizonyítéka az április 9. és 10. között megrendezett mellkaspunkció és mellűri drainage tanfolyam, melyre összesen száztíz – katona és civil – orvos, illetve szakdolgozó jelentkezett.

Prof. Dr. Kiss András, az egyetem – a képzésnek helyszínt adó – Patológiai, Igazságügyi és Biztosítási Orvostani Intézetének vezetője megnyitóbeszédében hangsúlyozta: nem sok olyan hely van a világon, amely rendelkezik a hasonló speciális tanfolyamok megszervezéséhez és lebonyolításához szükséges összes feltétellel.

2024.04.10.mellkassebeszetibevatkozasgyakorlat rt (2)

Ahogy azt dr. Pellek Sándor PhD ezredes, a Magyar Honvédség főszakorvosa kiemelte, az MH Egészségügyi Központ Művelettámogató Osztály mellkassebészeiként közel harminc éve foglalkoznak a mellkasi kórképek ellátása mellett azok oktatásával is. A mellkaspunkció – a mellhártya két lemeze között felszaporodott folyadék vagy levegő eltávolítása –, illetve a mellűri folyadékgyülem eltávolítását szolgáló drainage elsajátítása az egészségügyi személyzet számára nemcsak a mindennapokban, hanem műveleti területen való szolgálatteljesítés esetén is rendkívül fontos.

A lehető legteljesebb tudásanyag átadása érdekében a tanfolyam első napján az elméleti oktatáson volt a hangsúly. A későbbiekben a gyakorlati foglalkozásokat tartó dr. Pellek Sándor ezredes, illetve dr. Görög János alezredes többek között a légmell (pneumothorax – PTX) típusairól, diagnosztikájáról és kezeléséről, valamint a mellkasi drainage elméleti alapjairól tartott oktatást a résztvevők számára.

A második, gyakorlati napon az orvosok végrehajtották a tanult eljárásokat, a szakdolgozók pedig egy Trauma FX szimulátor segítségével sajátították el a hatáskörükbe tartozó fogásokat, majd a tanfolyam az oklevelek átadásával zárult.