Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A téma még két kötetet megér

Könyvbemutató a Mathias Corvinus Collegiumban

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2024. augusztus 4. 10:00

Kerekasztal-beszélgetés keretében mutatták be Szalay-Berzeviczy Attila „A nagy háború százéves nyomában: Szarajevótól Trianonig” című könyvének második kötetét a Mathias Corvinus Collegium (MCC) központjában. Az MCC Press gondozásában megjelent kétrészes kiadvány összesen 1700 képen, 5 kontinens és 57 ország szemszögén keresztül mutatja be a nagy háború történetét.

2024.07.11_Budapest_A nagy háború könyvbemutató_szl_02

„Ebben a könyvben további két kötet lehetősége is benne foglaltatik” – hangsúlyozta köszöntőjében Novák Tamás, az MCC Press ügyvezetője, aki szerint az egyik a kötet szerzőjének személyes tapasztalatait és a fényképek elkészítésének körülményeit, a másik pedig magának a könyv elkészítésének a tíz kalandos évét foglalná magában.

„Jó szívvel ajánlom ezt mindenkinek, aki nem csak könyvek lapjain és filmek képkockáin szeretné látni azokat a helyeket, ahol a történelem formálódott. Bár a világ sokat változott néhány évszázad alatt, egyes helyeken még nagyjából ugyanazt láthatjuk, amit azok az emberek, akiket a történelem sodort oda” – fogalmazott Havasi Máté, a Zrínyi Kiadó felelős szerkesztője, hozzátéve, arról azonban kevés ember álmodik, hogy egy háború minden egyes színterét meglátogassa. A szerző, Szalay-Berzeviczy Attila viszont meg is valósította az álmát, mikor Szarajevótól Versailles-ig bejárta az első világháború eseményeinek összes helyszínét Európán túl is a Falkland-szigetektől kezdve Kamerunon és Iránon át Pápua Új-Guineáig.

2024.07.11_Budapest_A nagy háború könyvbemutató_szl_14

A köszöntő beszédeket követően L. Simon László József Attila-díjas író, Bendarzsevszkij Anton külpolitikai- és biztonságpolitikai szakértő, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója és a szerző, Szalay-Berzeviczy Attila közgazdász, a Budapesti Értéktőzsde korábbi elnöke osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. A résztvevők egyebek mellett azokra a kérdésekre keresték a választ, hogy miként van jelen napjainkban az első világháború a részes országok emlékezetében, milyen emlékezetpolitikai disszonancia van ezzel kapcsolatban, valamint a fotók elkészítésének körülményeiről értekeztek.

„Azt gondolom, hogy az emberiség történelmének elmúlt kétszáz évében a legfontosabb esemény az 1914-1918-as időszak volt, aktualitása pedig megkérdőjelezhetetlen, hiszen azóta is az általa teremtett világrendben élünk. A második világháború és a hidegháború az következménye vagy inkább korrekciója volt, de egyik sem olyan önálló, világrengető esemény, mint a nagy háború” – mondta a honvedelem.hu kérdésére Szalay-Berzeviczy Attila, aki a kötet megírása kapcsán elmondta, hogy 2014-ben, az első világháború centenáriumának nyitánya már önmagában egy olyan esemény volt, amely felkeltette az érdeklődését. Ugyanakkor két olyan esemény is történt ebben az időszakban – a Krím orosz annektálása, valamint az Iszlám Államot kikiáltó, azonos nevű terrorszervezet felbukkanása –, aminek fényében elkezdte foglalkoztatni a harmadik világháború lehetőségének kérdése, és az, hogy a történelem milyen tanulságokkal szolgál azért, hogy az emberiség nehogy harmadszor is belegyalogoljon egy ekkora tragédiába.”

2024.07.11_Budapest_A nagy háború könyvbemutató_szl_01

Szalay-Berzeviczy Attila rámutatott: napjainkban olyan „tektonikus mozgás” jellemzi az emberiség történetét, amely az 1914 előtti időszakhoz hasonlatos. „A 19. században az ipari forradalom forgatta fel gyökeresen a világot, amely elvezetett a gyarmatosítás új aranykorszakához. Ez magával hozta két egyre ellenségesebb katonai szövetségi rendszer kiépülését, valamint a fegyverkezési versenyt, amely végül a nagy háborúban kulminálódott. A 21. században a digitális forradalom hoz mozgásba hasonló folyamatokat, ismét veszélyes helyzetet kreálva a világban” – mondta.

A Best Print Hungary Grafikai Nagydíját elnyerő első kötethez hasonlóan a magas színvonalú, több mint 600 oldalas mű létrejöttében térképeivel a HM Zrínyi Nonprofit Kft. is közreműködött.

Kapcsolódó cikkek