Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Huszáros vívással

Siklósi Gergely őrmester vitte be az olimpiai aranyat érő tust

Szöveg: honvedelem.hu/ MTI | Fotó: az MH Sportszázad Facebook-oldala, MTI/Illyés Tibor |  2024. augusztus 3. 7:15

Ötvenkét év elteltével ismét magyar siker született a férfi párbajtőrözők olimpiai csapatversenyében, mivel a Siklósi Gergely őrmester, az MH Sportszázad katonája, Koch Máté, Andrásfi Tibor, Nagy Dávid összeállítású válogatott pénteken a döntőben a címvédő Japánt is felülmúlta Párizsban.

2024.08.02_parizs_aranyermes_parbajtorcsapat_mti_illyes_tibor_03

A magyarok negyeddöntőben a kazahokat és a franciákat is fölényesen, 45-30-ra győzték le – Siklósi, Koch, Andrásfi felállásban –, a fináléban pedig Nagy Dáviddal kiegészülve ráadástussal, 26-25-re diadalmaskodtak a japánok felett.

A tavaly Eb-győztes magyar csapatban a döntőre is maradt az eredeti felállás, azaz a Párizsban egyéniben negyedik Andrásfi Tibor, a 2019-ben világbajnok, Tokióban ezüstérmes Siklósi Gergely és a tavaly vb-aranyérmes Koch Máté kezdett.

A címvédő japánoknál Kano Koki a duplázásért küzdött, mellette Jamada Maszaru és a Minobe Kazujaszu helyére korábban becserélt Komata Akira vívott.

2024.08.02_parizs_aranyermes_parbajtorcsapat_mti_illyes_tibor_05

A győztes tust Siklósi Gergely őrmester, a Magyar Honvédség Sportszázad katonája vitte be: Siklósi és Kano 21-18-nál kezdett, zúgott a „ria, ria, Hungária”, majd elkezdődött az idegtépő küzdelem: Kano faragott a hátrányból, aztán egyenlített is. Együttessel folytatódott a párharc, aztán Siklósi közelharcban volt eredményes, nem sokkal később pedig pengéről indítva növelte az előnyt. Együttes találat, majd japán tus jött, aztán megint együttes, hét másodperccel a vége előtt pedig Kano egyenlített. Letelt az idő, hosszabbítás következett, Siklósi pedig bevitte a győztes tust - tudósított Gyuricza Róbert, az MTI munkatársa.

A lelátón hatalmas őrjöngés fogadta a magyar győzelmet, a csapat tagjai pedig magyar zászlóval ünnepeltek.

"Tudtam, hogy egy tus lesz, tudtam, hogy ilyen körülmények között fog eldőlni és erre készültem már amikor felálltam a pástra. Magamban mondtam, amikor két perchez értünk vagy egy perchez, hogy tudom, hogy egy tus lesz, és abba az egy tusba mindent beleadtam" - elevenítette fel a mérkőzés hajráját a Tokióban egyéniben ezüstérmes vívó. "Az, hogy egy tussal nyertünk, az azért hab a tortán cseresznyével, mindennel. Nem akartuk, hogy ilyen szoros legyen, de ez a japán csapat kivételesen jó" - nyilatkozta Siklós őrmester.

A férfi párbajtőrözők a magyar küldöttség ötödik érmét és a második aranyat szerezték a párizsi játékokon, egyben a sportág 39. magyar olimpiai diadalát aratták. Az olimpiák történetében ez a negyedik magyar győzelem a férfi párbajtőrözők csapatversenyében. Korábban ez 1964 és 1972 között sikerült sorozatban háromszor.

Kapcsolódó cikkek
20240723_Vívó olimpikonok látogatása - Sajtónyilvános edzés_PÁ_index

Ennyi érmet várnak a vívók

2024. július 24. 9:37