Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Nagy Háború egy közgazdász objektívjén keresztül

Szöveg: Tóth Ádám | Fotó: Kazi Antal |  2023. november 11. 16:05

Ünnepélyes keretek között, a Nagy Háború befejezésének 105. évfordulóján mutatták be Szalay-Berzeviczy Attila „A Nagy Háború százéves nyomában – Szarajevótól Trianonig” című kötetének második részét november 10-én, pénteken, Belgiumban, a passendale-i St. Augustine templomban.

A Mathias Corvinus Collegium Press gondozásában megjelent kiadvány 1700 képen, 5 kontinens és 57 ország szemszögén keresztül mutatja be az első világháború történetét. A megemlékezést és fáklyás felvonulást követő panelbeszélgetésen olyan neves történészek vettek részt, mint Sir Hew Strachan, Veerle Viane és Matthew Haultain-Gall.

Arra a kérdésre, hogy egy sikeres közgazdász figyelmét – aki már 32 évesen a Budapesti Értéktőzsde legfiatalabb európai elnöke volt – miért éppen az első világégés története kelti fel annyira, hogy a nyakába vegye érte a világot, Szalay-Berzeviczy Attila a következőket mondta: „Véleményem szerint az első világháborúnak nagyobb és több relevanciája van ma, mint bármelyik másik történelmi eseménynek. Pontosan azért, mert ez mutatja meg igazán, hogy milyen törékeny a béke és milyen könnyű egyik pillanatról a másikra egy világméretű konfliktusban; akár egy világháborúban találnia magát még a legcivilizáltabb, legfejlettebb országnak is.”

DSC_0272

Elárulta: a könyvprojekt elkészítésében a világ baljós tendenciái is motiválták, amik számára nem csak az elmúlt egy évben kezdtek körvonalazódni. „2014-ben kezdődött a könyves projekt, ez egyrészt az első világháború centenáriumának kezdete volt, másfelől pedig Oroszország annektálta a Krím-félszigetet és elkezdődött a háború Ukrajnában. Továbbá az Iszlám Állam felemelkedése is riasztó helyzetet teremtett a Közel-Keleten” – fejtette ki.

Szalay-Berzeviczy Attila a közgazdaságtan és a történelem kapcsolatáról elmondta: egy közgazdásznak fontos tudnia, hogy a különböző országok a gazdasági kapcsolataik mögött milyen történelmi vonatkozásokkal rendelkeznek, hiszen azok igenis meghatározzák minden ország – elsősorban a szomszédos államok – viszonyát, kereskedelmét, szövetségi rendszerét. „Lehet összefüggéseket találni, ezért nem árt, ha történelemmel felruházott tudással bír bármelyik közgazdász, aki a világgazdasággal foglalkozik” – mondta.

DSC_0368

Kiemelte, hogy szeretett volna új, eddig példa nélküli formában hozzátenni az első világégés történetének elmeséléséhez. „Miután ezt eldöntöttem, a legfontosabb kérdés az volt, hogy mi az, amit én hozzá tudok tenni ehhez a témához, nem lévén végzett történész. Egy olyan módot és utat választottam, amely egyrészt közel áll hozzám, másrészt szeretem: ez a fotográfia és az utazás. Megpróbáltam úgy elmesélni a történetet, ahogy nem mesélnék el hadtörténészek” – fogalmazott Szalay-Berzeviczy Attila.

Külön büszkeség, hogy – az első kötethez hasonlóan – a magas színvonalú, több mint 600 oldalas mű létrejöttében térképeivel a HM Zrínyi Nonprofit Kft. is hozzájárult, a könyv pedig 2023-ban elnyerte a Best Print Hungary Grafikai Nagydíját.

Kapcsolódó cikkek