Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Nagy Háború megelevenedő emlékezete

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Nagy Gábor |  2022. március 29. 8:04

Ünnepélyes keretek között mutatták be Szalay-Berzeviczy Attila „A Nagy Háború százéves nyomában – Szarajevótól Trianonig” című kötetét március 28-án, hétfőn, Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

NKE_könyvbemutató (10)

„Az elmúlt kétszáz év legfontosabb néhány éve volt 1914 és 1918 közötti időszak és az azt követő pár esztendő” – hangsúlyozta a rendezvényen Szalay-Berzeviczy Attila közgazdász, fotóművész, a kötet szerzője. Ars poeticájára utalva kiemelte: a közgazdászok már szakmájuk miatt is foglalkoznak a háborúkkal és értelmezik azokat. Ezért is látott neki a nyolc évig tartó kutatómunkának, aminek végeredménye a több mint négyszáz oldalas kötet lett, amely megeleveníti az első világégés emlékezetét.

A könyv bemutatóján Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) főigazgatója kiemelte: mindannyiunk családján nyomott hagyott a XX. század. Az igazgató rámutatott: a múlt és a jelen is azt bizonyítja, hogy a békénk nagyon törékeny.

NKE_könyvbemutató (4)

„Ebből a könyvből kiderül az is, hogy gyakorlatilag ennek a háborúnak minden frontján szolgáltak magyar katonák” – húzta alá dr. Balla Tibor ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatóprofesszora. Az ezredes a Nagy Háborút – előadótársaihoz hasonlóan – a XX. század őskatasztrófájaként aposztrofálta.

Kulcsár Gábor, a HM Zrínyi Nonprofit Kft. ügyvezetője úgy fogalmazott: már maga az szenzáció, hogy a kötetben ilyen gazdag fotógyűjtemény jelent meg, hiszen a szerző öt kontinens ötvenhét országában járva készítette el a képeket. „Ajánlom ezt a könyvet bárkinek, aki egy kicsit is érdeklődik a történelmünk iránt. Biztos vagyok benne, hogy rendkívül részletes információkkal lesz gazdagabb” – hangsúlyozta Kulcsár Gábor, aki külön köszönetet mondott a szerzőnek és Novák Tamásnak, az MCC Press vezetőjének a gördülékeny és sikeres együttműködésért.

NKE_könyvbemutató (7)

A könyvbemutatót a Mathias Corvinus Collegium kerekasztalbeszélgetése előzte meg, amelyen a szerző mellett részt vett Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője; Szakály Sándor egyetemi tanár, Széchenyi-díjas magyar történész, az MTA doktora; valamint Gali Máté, az MCC-Rubicon Történettudományi Műhely kutatótanára. Bevezető előadást tartott Spencer Jones díjnyertes brit történész és író, a Wolverhamptoni Egyetem oktatója, a BBC History Magazine munkatársa.

Az MCC Press gondozásában megjelenő kötet 1700 képen keresztül mutatja be a Nagy Háború világra gyakorolt hatását. A könyvben látható képeket az est folyamán egy kiállításon is megtekinthették az érdeklődők.