Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A haza védelme minden előtt

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Pintér Ákos |  2024. augusztus 3. 16:00

A Magyar Honvédség vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezred alapfelkészítést lezáró, úgynevezett kibocsátó ünnepségén hetven tartalékos szolgálatot vállaló hallgató vehette át oklevelét Kaló Miklós ezredestől, az ezred parancsnokától augusztus 2-án, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Szent László Kápolnájában.

„Önök egyénileg és kötelékként is a társadalomnak azt a rétegét adják, akik ismerik a haza védelmének magasztos eszméit, és elsajátították a védelem gyakorlatát. Teljességében látják nemzeti önállóságunk védelmét. Jelentsenek jó példát a társadalomnak!” – mondta beszédében Kaló ezredes, aki az oklevelek mellett elismeréseket is átadott a kiképzés során kiemelkedően teljesítőknek.

Az öthetes alapfelkészítés július elsején kezdődött, Gödöllő és Budapest volt a kiképzés fő helyszíne. A kiképzési tervnek megfelelően az állomány katonai testnevelés, honvédelmi ismeretek, alaki kiképzés, a sokak által izgalmasnak tartott atom-biológiai-vegyi védelmi képzés, katonai tereptani ismeretek, logisztikai ismeretek, egészségügyi ismeretek, általános harcászati kiképzés, valamint nemzetbiztonsági, kibervédelmi és információvédelmi ismeretek foglalkozásokon vett részt. A végén a megszerzett tudásukat egy úgynevezett járőr típusú vizsgán tesztelhették a fiatalok a püspökszilágyi Kiképző Bázis és Lőtéren.

20240802_Intenzív modulképzés kibocsátó ünnepség_PAKO_-9

Magda Tivadar a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tizenkilenc éves hallgatója katonacsaládból származik, így ő is késztetést érzett a haza szolgálatára. „Az elmúlt öt hétben öszekovácsolódtunk, de lesznek még élmények együtt. Még keresem az utam, a haderőfejlesztés irányába szeretnék orientálódni.”

Szabó Orsolya az érdi SZC Eötvös József Technikumban tanít honvédelmi alapismereteket. A munkájában is segít, hogy tartalékosként gyakorlati katonai tapasztalatokat szerzett. „Ez megkönnyíti a tanítást és hitelessé tesz. Az alaki foglalkozás, a fegyverszerelés és a harcászati ismeretek érdekeltek a legjobban.”

Pankotai Eszer a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen logisztikát tanul. A tartalékos szolgálat során a szakmai gyakorlatát is elvégezheti, ráadásul mélyebben betekinthet a katonai logisztikába. „Számomra a csapatot összekovácsoló feladatok voltak a legélvezetesebbek. Mindenkinek ajánlom a tartalékos rendszert, aki érez magában elhivatottságot.”

Csatlakozz a területvédelmi tartalékosokhoz! ⇒ iranyasereg.hu/tartalekos

Kapcsolódó cikkek