Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

KFOR: egységben az erő

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Schöff Gergely |  2024. augusztus 3. 14:30

„Önök között már nem lehet erős és gyenge, felkészült és kevésbé felkészült, aktív és tartalékos. Mától önök katonák, akik, ha együtt, csapatként hajtják végre a feladataikat, sikerre viszik a misszió ügyét” – fogalmazott Tóth István ezredes, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár parancsnoka az MH KFOR Kontingens 31. váltásának kibocsátó ünnepségén, a tatai Klapka György-laktanyában, augusztus elsején, csütörtökön.

Tóth István ezredes ünnepi beszédében kiemelte: nemcsak a hamarosan a NATO koszovói missziójába utazó katonáknak és kiképzőiknek tartozik köszönettel, hanem a hozzátartozóknak is, akiktől azt kérte: támogassák szeretteiket a külszolgálatban töltött időszak alatt is. „A biztos családi háttér jelentős segítséget nyújt abban, hogy eredményesen tudjanak teljesíteni” – hangsúlyozta.

„Ezek a katonák nagy kihívást vállaltak: a többhónapos felkészítést, és bár akadnak köztük olyanok, akik többszörös missziós tapasztalattal rendelkeznek, biztosan sokat tanultak” – tette hozzá, aláhúzva: az elmúlt fél évben a kontingens maximálisan felkészült a feladatára.

Mint mondta, az MH KFOR Kontingens 31. váltása olyan missziós területre utazik, ahol a felszín alatt lappangó konfliktusok, akár komolyabb előjel nélkül, éles fordulatokat eredményezhetnek a biztonsági helyzetben.

20240801_Tata_KFOR_31_kibocsatas_SG_100902

Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár parancsnoka reményei szerint a külszolgálat előtt néhány hetes szabadságra induló katonák „kellőképpen kipihenve és feltöltődve” kezdhetik meg szolgálatukat Koszovóban.

Máthé Zoltán főhadnagy, protestáns tábori lelkész a Szentírásból idézett, és a bajtársiasságra hívta fel a figyelmet. A kontingens tábori lelkésze szerint a felkészítés lehetőséget teremtett a katonáknak az összecsiszolódásra. „Odakint, a misszióban már győztes csapatként, egy közösségként tudunk majd szolgálni és dolgozni, s ha engedi az Úristen, sokkal jobbá válva hazatérni, mint ahogy kimentünk” – húzta alá.

A kibocsátó ünnepséget követően Dancs Tibor alezredes, az MH KFOR Kontingens 31. váltásának parancsnoka portálunknak elmondta: az augusztus végén Koszovóba induló csapat az ország több pontjáról érkező aktív és tartalékos katonákból áll, és az MH Klapka György 1. Páncélosdandár felelt a felkészülésükért. „A területvédelmi tartalékos ezredek állományai szintén értékes részét képezik a váltásnak” – jelezte, kiemelve: a tartalékos addig különbözik az aktív állománytól, amíg el nem kezdi a felkészülését, mert onnantól ugyanazok az elvárások, szabályok vonatkoznak rá, mint bármelyik honvédségi kötelékben szolgálóra.

20240801_Tata_KFOR_31_kibocsatas_SG_104209

„Nagyjából öthónapos egyéni és kötelékfelkészítés áll mögöttünk, emellett rengeteg speciális szakfeladatra is felkészítettük az állományt. A kötelék zárógyakorlaton bizonyította rátermettségét, a műveleti feladatok teljes spektrumát feldolgozta a kimerítő felkészülés során” – értékelte a kontingensparancsnok.

A KFOR elsődleges feladata a biztonság és a rend, valamint mozgásszabadság fenntartása a Koszovói Köztársaságban. A Balkán-félsziget vitatott jogállamiságú, 104 független ország által elismert területe 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki önállóságát Szerbiától, amely ezt nem fogadta el: saját déli tartományának tartja a túlnyomórészt albánok lakta területet. Magyarország 1999 óta vesz részt a NATO koszovói missziójában.