Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kratochvil-győzelem és cseh elsőség a Balaton partján

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Tischler Zoltán, Szováthy Kinga |  2024. április 18. 19:09

Kiélezett versenyt és életre szóló élményeket tartogatott a VIII. Országos Haditorna Verseny debreceni győzelemmel zárult balatonakarattyai döntője és a vele párhuzamosan zajló IV. Nemzetközi Kadét Kupa, melyen a cseh fiatalok diadalmaskodtak. „Valamennyien bizonyították, hogy fújhat a szél és eshet az eső, fizikai felkészültségük, kitartásuk és elhivatottságuk kiemelkedő” – mondta dr. Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára az április 15-17. között zajló két esemény ünnepélyes zárásakor.

A hétfői megnyitón még strandidő, kedden, az azonos pályákon, egyidőben zajló versenyek rajtjánál viszont már szeles és zivataros időjárás várta az indulókat, ami főleg a lövészet, illetve a vízben és homokon épített pályák végrehajtását bonyolította a balatonakarattyai MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ területén. A fiatalokra térképészeti és egészségügyi feladatokkal kiegészítve fegyveres váltó- és akadályfutás, lövészet, gránáthajítás és evezés várt a verseny során.

„Nincs nehézség a gyakorlatokban, ez csupán kihívás, mi élvezzük és a heves szél ellenére elfogadhatóan teljesítünk” – nyilatkoztak magabiztosan a Mezőtúri Református Kollégium diákjai a kifejezetten megterhelő kombinációs állomást követően. „A számok váltakozása okoz nehézséget. Az imént 50 méteres kajakpályát követően sprintfutásokkal egybekötött lövészetet és gránátdobást kellett teljesíteni” – magyarázták a szekszárdi Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium csapatának tagjai.

2024.04.16. Balatonkenese_TZ_50

„Tavaly nyertünk, így idén is ez a célunk. Úgy érezzük, jó erőben vagyunk. Télen előszeretettel járunk síelni, egyébként pedig egész szezonban igazolt utánpótlás versenyzőként sportolunk. Akad köztünk falmászó, atléta, kerékpáros és úszó is. Tetszik, hogy ezúttal kifejezetten katonai sportszámokban mérhetjük össze erőnket” – árulták el izgatottan az idén két csapattal érkező osztrák kadétok.

Komolyabb fejtörést okozott a résztvevők számára a szerdai akadálypálya. A Balaton partján épített, többezer méteres kör teljesítése során felfüggesztett rúdon, hálón és fatáblákon kellett csüggeszkedni, cölöpökön és libikókaszerű farúdon végigfutni, másfél méteres falon átmászni, illetve nagy sebességgel, de biztonságosan hordágyon sérültet cipelni – természetesen megállás vagy szünet nélkül, időre.

20240417_Orszagos_Haditorna_Verseny_es_Nemzetkozi_Kadet_Kupa_utolso_nap_SZK_01 copy

A rendkívül összetett és hosszú pálya versenybírói között az MH Sportszázad katonasportolói is szép számmal akadtak. „Minden évben itt vagyunk, főleg a küzdősportok képviselői, hiszen táborok, versenyek és egyéb kitelepülések alkalmával aktívan részt veszünk a honvédelmi nevelésben” – mondta Stadler Ádám hadnagy, századparancsnok-helyettes.

Az őszi vármegyei középdöntőkből kikerülő csapatok tagjai között főleg atlétákat és kosarasokat találni, így nem meglepő, hogy fizikai állóképességüknek köszönhetően a nem kadét középiskolások is fel tudták venni a versenyt társaikkal. „Tornaórán és tanítás után annyit edzettünk, mint riválisaink, igaz, több alkalommal kellett speciális felkészítést kérnünk egy rendésztől, aki az egészségügyi és a tereptani-térképészeti ismeretekben, vagyis főleg elméleti téren segített” – tudtuk meg a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium tanulóitól.

Az Országos Haditorna Verseny szoros küzdelmeit bizonyítja, hogy a különdíjban részesülő Komárom-Esztergom vármegyei küldöttség csupán egy ponttal maradt le arról a dobogóról, aminek legfelső fokára végül a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumból érkező diákok állhattak. „Különösen örülünk, hogy a versenyt lezáró 4 x 1000 méteres fegyveres váltófutásban mi értünk először célba. Szimbolikus siker volt ez” – mondta felkészítő tanáruk, Toka Zsolt.

Az akadálypályán legjobban teljesítő Zalaegerszegi SZC Ganz Ábrahám Technikum, illetve a lézerfutásban diadalmaskodó egri Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium diákjainak nyakába akasztották az ezüst-, illetve bronzérmet, míg a nemzetközi kiírásban a cseh-román-osztrák trió végzett a mezőny élén. A hazai katonai sportesemények legjobb kadétjaiból verbuvált magyar válogatott végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtva pontszerzőként, az ötödik helyen zárta a kupát.

Érthető felszabadultsággal nyilatkoztak a cseh Moravská Třebová város honvéd középiskolájának győztesei: „Minden nap 3-4 órát edzettünk kifejezetten a versenyszámokra koncentrálva. Jövőre is szeretnénk indulni és visszajönni ide, a Balaton mellé. Most csak egyszer tudtunk fürdeni, reméljük, akkor végig napos időnk lesz.”

20240417_Orszagos_Haditorna_Verseny_es_Nemzetkozi_Kadet_Kupa_utolso_nap_SZK_21 copy

Az esemény díjátadóján dr. Kutnyánszky Zsolt, a HM védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára a honvédelmi nevelés és a kulturális kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta.

„Elkötelezettek vagyunk abban, hogy minél több sporteseményt és katonai versenyt tartsunk hazánkban, aminek ékes jele, hogy ismét vendégül láthatjuk Ausztria, Csehország, Lengyelország, Románia és Szerbia kadét középiskolásait” – fogalmazott az államtitkár.

Kutnyánszky Zsolt elmondta, hogy a katonai hivatás és a sport rokon tevékenységek, ám a versenyek legfőbb jelentőségét annak morális erejében látja. „A nemzetek békés egymás mellett élésének feltétele a másik megismerése. Az együtt töltött napok lehetőséget biztosítottak önöknek egy másik ország kultúrájának feltérképezésére vagy éppen másik országrészhez való kapcsolódásra. Kívánom, hogy az itt folyó kulturális közeledésből és katonai tapasztalatcseréből még hosszan töltekezzenek, barátságaik pedig tartósak legyenek.”

20240417_Orszagos_Haditorna_Verseny_es_Nemzetkozi_Kadet_Kupa_utolso_nap_SZK_27 copy

Valamennyi indulót győztesnek nevezte az államtitkár, míg a szervezők a verseny sportszerű jellegét emelték ki. Az államtitkár záróbeszédében elhangzott, hogy a honvédelmi nevelést hosszú távú befektetésnek tekinti a tárca, így a Honvéd Kadét Programban hamarosan már 150 középiskola fog részt venni országosan.

A Balaton-parti megmérettetést záró ceremónián részt vett és díjat adott át dr. Kutnyánszky Zsolt mellett Antal László dandártábornok és dr. Eleki Zoltán ezredes, a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnöke és csoportfőnök-helyettese, valamint Polyák András ezredes, az MH Területvédelmi Erők Parancsnoksága parancsnokhelyettese és dr. Nébald György, a Honvédelmi Sportszövetség általános alelnöke, kardvívó olimpiai bajnok.

Kapcsolódó cikkek