Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az első lövés

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Kertész László |  2024. július 11. 8:00

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy. Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Tarczay Ervin 11. Harckocsizászlóaljának parancsnokhelyettese elmondta, hogy hamarosan megérkezik Németországból Tatára mind a 44 Leopard, miközben egyre több magyar katona szerez szakmai felkészítést az eszközhöz.

Szél- és ködmentes időben, bár – a feladat végrehajtása szempontjából nem jelentéktelen módon – meglehetősen magas hőmérsékleten vonult ki a Tata szomszédságában fekvő szomódi gyakorlótérre a vitéz Tarczay Ervin 11. Harckocsizászlóalj állománya. A Magyar Honvédségben újonnan rendszeresített harckocsi első lövéseit hajtották végre, katonai szaknyelven belőtték a „fiatal” eszközöket, ami kulcsfontosságú feladat a későbbi használat szempontjából.

„Először a Leopard 2A7HU ágyújának technikai ellenőrző lövészetét hajtjuk végre. Ilyenkor biztonsági okokból senki nem tartózkodik a tankban, hanem külső pontról, távirányítóval sütjük el az ágyút. Amikor meggyőződünk arról, hogy az eszköz rendeltetésszerűen működik, következik a belövés, immár szigorúan egy fővel a fedélzeten, hiszen még egy ilyen 70 tonnás gép irányzékát is módosíthatja, ha többen ülnek benne” – foglalta össze a napi feladatot dr. Nagy Norbert őrnagy.

20240710_Leopard A7HU_eleslövészet_KL (6)

„Minden gránát különböző, változik a szórásuk, ezért típusonként állítjuk be az ágyút. Később így pontosan tudunk lőni az adott gránáttal, illetve a Leopardon elhelyezett meteorológiai szenzor és a számítógép segítségével korrigáljuk a belövésen szerzett adatokat. A harckocsi dőlési szöge és a lövés röppályája, továbbá az időjárási viszonyok, a földrajzi környezet, például a hőmérséklet, a páratartalom és a tengerszint feletti magasság ugyanis mind befolyásoló tényezők, amik módosítják a lövés adatait.”

Dr. Nagy Norbert őrnagy elégedetten tette hozzá, hogy a Magyar Honvédség azon kevés haderő közé tartozik, amelynek állománya rendelkezik a Leopard belövéséhez szükséges tudással és nem kell a gyártó szakembereire támaszkodnia. A dandár katonái rendszeresen járnak német Bundeswehr kiképzésére, így Szomódon is ők végezték sajátkezűleg a nagy precizitást és mérnöki ismereteket igénylő munkát.

20240710_Leopard A7HU_eleslövészet_KL (1)

„Egy évig tanultunk a német Munster páncélosiskolában. Rendkívül széleskörű tudást kaptunk, hiszen valamennyi munkakör, köztük a vezető-, irányzó- és töltő parancsnok, tűzpár parancsnok és szakaszparancsnok kiképzést is elvégeztük. A harcászati foglalkozás keretében szereztük meg az úgynevezett master gunner-loader képesítést, így végre tudjuk hajtani a Leopardok belövését” – mondta Gálosi Patrik hadnagy, a vitéz Tarczay Ervin 11. Harckocsizászlóalj századparancsnok-helyettese.

„Belövéskor a hidegbeszabályozó cső nevű optikai eszközt pontosan az ágyúcső tengelyébe fektetjük. Mindkettőben van egy úgynevezett szállemez, amit összehúzunk, amikor az átlagosnak tekintett 1500 méteres lőtávolságban ellenőrizzük az eszköz működését. Ha 2000 méterre lövünk, értelemszerűen az 500 méteres differencia alapján korrigál a számítógép. Nem véletlen, hogy ez a világ legkorszerűbb harckocsija” – magyarázta Pauler Bálint hadnagy, a vitéz Tarczay Ervin 11. Harckocsizászlóalj szakaszparancsnoka.