Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ötven tartalékos kezdi meg az alapkiképzést Szentendrén

Már több mint hétszáz jelentkező országszerte

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Kormány Gábor |  2024. július 15. 15:40

Mintegy ötven fiatal kezdi meg hétfőn az egységes alapkiképzést a szentendrei Görgey Artúr laktanyában – mondta el Huszár Ferenc ezredes, az MH Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred parancsnoka július 15-én, hétfőn a helyszínen.

A területvédelmi tartalékos katonai szolgálatot vállaló fiatalokkal az adategyeztetést és az orvosi vizsgálatot követően szerződést kötnek, megkapják az egyenruhájukat, felszerelésüket, valamint tájékoztatást kapnak a következő öt hét programjáról – közölte a parancsnok.

Ez idő alatt alapkatonai képességre tesznek szert a bevonuló fiatalok, akik lőkiképzésen vesznek részt, harcászatot tanulnak, egészségügyi és műszaki ismereteket sajátítanak el. Kapcsolódó területekről is lesz szó, így például katonai alaki fogásokról, hiszen az alapkiképzés végén ünnepélyes katonai esküt tesznek – részletezte Huszár Ferenc.

Az öt hét után mindenki záróvizsgán ad számot az elsajátított tudásról. Ezt követően mindenki visszatér a családjához, a munkájához, vagy folytatja tanulmányait, ugyanakkor tartalékos katona marad, és az adott területi zászlóaljaknál további felkészítés vár rá. Megismerkednek például a géppuskakezeléssel, távcsövespuska-kezelők lesznek, vagy ha vállalkoznak rá, még aknavető-felkészítést is kaphatnak – említett példákat az ezredes.

Huszár Ferenc hangsúlyozta, hogy a Magyar Honvédségbe folyamatosan lehet jelentkezni, már online is, ezután pedig a toborzó kollégák fölveszik velük a kapcsolatot.

Csatlakozz a területvédelmi tartalékosokhoz! ⇒ iranyasereg.hu/tartalekos

Havasi Gergő szakaszvezető, aki az MH 2. Sportszázadának tagja és a területvédelmi tartalékos kampány „arca”, elmondta: azért lett területvédelmi tartalékos, mert szeretett volna valamit tenni lakóközössége, családja és az ország biztonságáért.

„Ezt úgy tudom megtenni a leghatékonyabban, ha a Magyar Honvédség berkein belül valamelyik állományhoz tartozom. Ezt sportolóként területvédelmi tartalékosként tudom megtenni a legaktívabban.”

Kiemelte, hogy számtalan kalandra, élményre számíthatnak a bevonulók amellett, hogy nagyon sok tudást is szereznek, melyet civilként is tudnak hasznosítani, „több lesz tőle az ember, saját értékét is növeli” – fűzte hozzá.

Havasi Gergő elmondta azt is, hogy a „Szeretem, megvédem!” kampány június 17-i indulása óta országszerte már több mint hétszázan jelentkeztek területvédelmi tartalékosnak.

20240715_szentendre_tartalekos_KG009

Lelkész, tűzvédelmi előadó, felvételiző a jelentkezők között

Az MH Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezredhez július 15-én, hétfőn három helyszínen vonult be tartalékos állomány: Békéscsabán, Tiszaszigeten és Szentendrén összesen több mint 150 főt vártak. Az utóbbin a Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság segítette a területvédelmi alakulatot. Minden friss tartalékos a bevonulás helyszínén vesz részt az alapkiképzésen.

A Hatvanból érkezett Szilvágyi-Hordós Tamás tábori lelkészi szolgálatra jelentkezett, azonban ennek előfeltétele az alapkiképzés. Ezért döntött úgy, hogy tartalékosként vesz rész a kiképzésen, amit már nagyon vár. „Egy nagyon nagy ismeretlen, amibe most beleugrok, de úgy gondolom, hogy a Jóisten majd ebben is segít nekem, és erőt ad. Nagyon várom ezt a feladatot, igazán izgalmas lesz” – mondta.

20240715_szentendre_tartalekos_KG006

A budapesti Földi Gyula korábban a Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen dolgozott, mint biztonsági őr és tűzvédelmi előadó. Tartalékosnak a kihívások, a sport és a közösség, illetve a nyelvtanulás lehetősége miatt jelentkezett, de érdeklik a Magyar Honvédség által kínált karrierlehetőségek is.

A szentendrei Tar Lehel a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre készül. Számára a tartalékos szolgálat pluszpontokat jelent a felvételinél, de egyébként is katona szeretne lenni a katonacsaládból származó fiatal.

„A most bevonultak kemény kihívásra számíthatnak, de a reményeim szerint mindenki marad” – közölte Huszár Ferenc ezredes, az MH Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred parancsnoka. „Számunkra mindenki nagyon fontos, és hangsúlyozom, hogy ők önként jelentkeztek abból az indíttatásból, hogy szeretik a hazájukat, szeretik azt a közösséget, amiben élnek, és ezért ők plusz vállalást tesznek, mi pedig ebben támogatjuk őket” – tette hozzá.