Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Legendából valóság

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. július 15. 14:00

Az MH Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál tartotta magát egy legenda, miszerint az alakulat Budaörsi úti laktanyájának területén állt valaha egy emlékmű. A rejtélyre végül az újságírói kutatómunka, két hadtörténész – Babucs Zoltán és Szabó Péter – közösen jegyzett könyve és egy szerencse folytán előkerült hadtörténelmi levéltári iratanyag derített fényt.

Magyar_Honvéd_magazin_2024_július_borító

Tíz évvel ezelőtt aztán egy dandárparancsnoki döntés nyomán az eredeti alkotáshoz képest feleakkora méretben, de ugyanott, az egykori őr- és börtönépület, a mai parancsnoki épület előtt állíttatták fel a mementót. Összeállításunkban e ceremónia pillanatait idézzük fel, egyúttal számba vesszük az „ős” emlékmű 1938. június 26-án megtartott avatásáig vezető út fontosabb állomásait, s korabeli írások segítségével némi háttérképpel is szolgálunk az olvasóinknak.

Nagy elődök mementója

Május huszadika, tíz esztendővel ezelőtt. Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár laktanyájának parancsnoki épületénél nagy a sürgés-forgás: a jelenlévők a hajdani 29-es honvéd gyalogezred és népfelkelő gyalogezred katonáinak emlékezetét tovább örökítő emlékhely avatására készülnek. A főváros katonái, koronaőrök, palotaőrök, díszelgők, híradók, logisztikusok, számos katonai szakma képviselői feszesen vonulnak, majd állnak, ahová kell.

Emelkedett, kevés szó. A mindenkori katonák mindennapi „speciális” életéről, fegyelemről, önfeláldozásról, bajtársiasságról, készségek és képességek sosem múló fejlesztéséről, az élet odaadását is felajánló szent esküről.

További részletek a Magyar Honvéd magazin július 12-én, pénteken megjelent számában!