Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sportigazgatók tanácskozása a Bálna Honvédelmi Központban

A magyar EU-elnökség ideje alatt kiemelt téma lesz az egészségmegőrző testmozgás

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: dr. Schmidt Ádám hivatalos Facebook-oldala |  2024. július 15. 19:22

Kétnapos sportigazgatói üléssel a sport területén is kezdetét vette a magyar uniós elnökség munkája: Budapesten a Bálna Honvédelmi Központban megrendezett eseményen az Európai Unió tagállamainak sportigazgatói vettek részt, akiket Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára személyesen köszöntött.

20240711_Sportigazgatoi_tanácskozás_Bálna_SÁFB (3)

A magyar sportállamtitkár nyitóbeszédében megköszönte a spanyol és belga trió partnereknek az elmúlt évben végzett munkát, és hangsúlyozta, a magyar elnökség célja, hogy építsen az általuk elért eredményekre.

Schmidt Ádám hozzátette: a nemzetközi figyelem ezen a nyáron ismét Európára irányul a Németországban zajló labdarúgó-Európa-bajnokság és a hamarosan kezdődő párizsi olimpia és paralimpia miatt. Rámutatott, hogy nagy nemzetközi sportesemények megrendezésében Magyarországnak is jelentős tapasztalata van már ó, éppen ezért fontosnak tartották, hogy a magyar elnökség programjának egyik fő pontjaként ezen események öröksége, társadalomra gyakorolt hosszú távú hatása is helyet kapjon. Emellett kiemelte a másik fontos programpont, az egészségmegőrző testmozgás jelentőségét, amelyet a magyar sportirányítás az élsport mellett ugyancsak hangsúlyosan kezel, ezért indították el tavaly szeptemberben a közösségi sportolást népszerűsítő Sportoló Nemzet Programot – számolt be róla a Honvédelmi Minisztérium.

20240711_Sportigazgatoi_tanácskozás_Bálna_SÁFB (2)

Az Európai Bizottság részéről Georg Häusler sportért, kultúráért és kreativitásért felelős igazgató köszöntötte a jelenlévőket, majd Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tiszteletbeli tagja felvezette az ülés első napjának témakörét, a nagy nemzetközi sportesemények örökségét.

Az első szekcióban a nagy sportesemények társadalmi örökségéről kerekasztal-beszélgetés keretében értekeztek a panel tagjai – Ancic-Valkai Ágnes, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség végrehajtó bizottsági tagja; Szijj Lilla, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Olimpiai Értékek Iskolai Programjának projektmenedzsere; Urr Anita, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) főtitkára; Schmidt Gábor, a Honvédelmi Minisztérium sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára; valamint Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke, a Úszó Nemzet Program elindítója, az Európai Úszó Szövetség (European Aquatics) és a Nemzetközi Úszó Szövetség (World Aquatics) döntéshozó szerve, a Bureau tagja.

20240711_Sportigazgatoi_tanácskozás_Bálna_SÁFB (8)

A második szekcióban Gyulai Márton, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség sportigazgatója – aki kiemelt feladatkörben vett részt a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság szervezésében – a téma kapcsán előadásában érintette a nagy sportesemények gazdasági, közösségépítő és egészséges életmódot népszerűsítő hatását, továbbá az önkéntesség fontosságát.

Az ülés másnapján az egészségmegőrző testmozgás témaköre került a középpontba Peter Gelius, a Lausanne-i Egyetem professzora és Balogh Gábor, a Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség elnöke közreműködésével. Előadásukban a fizikai aktivitás egészségre gyakorolt hatásait vizsgálták és a magyar diáksportban működő jó gyakorlatokat ismertették a résztvevőkkel.