Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Védelem a tengeren

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. január 25. 10:57

Ausztrália felgyorsítja a korszerű tengeri aknák beszerzését annak érdekében, hogy felségvizeire telepítse azokat, és ezáltal jobban meg tudja védeni tengeri útvonalait és kikötőit a „potenciális agresszoroktól” – közölte január 23-án, hétfőn az ausztrál védelmi minisztérium.

A beszerezni kívánt, úgynevezett intelligens tengeri aknák különbséget tudnak tenni katonai és az egyéb típusú hajók között – tette hozzá a tárca szóvivője a közleményben.

Bár hivatalosan további részleteket nem közöltek, a Sydney Morning Herald című napilap hétfői beszámolója szerint Canberra akár egymilliárd ausztrál dollárt (251 milliárd forint) is költene a csúcstechnológiás, víz alatti fegyverek beszerzésére. A védelmi ipari forrásokra hivatkozó tudósítás szerint a szövetségi kormány hamarosan bejelenti, hogy szerződést köt „jelentős számú” tengeri akna megvásárlására egy európai fegyvergyártóval.

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök az ABC helyi televíziónak azt mondta: egyelőre nem árul el részleteket, mert a nemzetbiztonságot érintő ügyről van szó. Hangsúlyozta azonban: „gondoskodnunk kell a lehető legjobb védelemről. Ezért áttekintettük rakétavédelmünket, a kiberbiztonságot és minden érintett területet.”

Ausztrália az elmúlt években növelte védelmi kiadásait. 2016-ban kötött egy 56 milliárd eurós megállapodást a Naval Group (korábban: DCNS) francia védelmi vállalattal tizenkét dízelhajtású tengeralattjáró legyártásáról. Canberra 2021 szeptemberében bejelentette, hogy felmondja ezt a szerződést, és inkább az Egyesült Államoktól, valamint Nagy-Britanniától szerez be atom-tengeralattjárókat. Ez a váltás nagy felháborodást váltott ki Franciaországban. Ausztrália a megváltozott biztonsági környezettel indokolta döntését.