Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Karácsonykor már nem lesz harc sehol”

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. október 15. 16:32

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

1599194660
„Karácsonykor már nem lesz harc sehol" – címmel jelent meg az alábbi írás a Népszavában. „A szocialista vidéki lapok Londonból azt a távirati értesitést, kapták, hogy Balfour a következőket jelentette ki: 1918 karácsonyán a béke ugyan még nem lesz aláirva, de harc nem lesz már sehol sem."

Továbbra is pusztít a spanyolnátha – írja a Népszava. „A járvány még mindig nem csökken. Az intézkedések pedig még mindig meglehetősen kapkodók, rendszertelenek. E mellett sem orvos, sem elegendő gyógyszer nincs. Nem tudják eldönteni, mit csináljanak a mulatókkal, szórakozó helyekkel. Félrendszabályok itt is, ott is. Igaz, a főnehézsége a járvány elleni védekezésnek abban a körülményben rejlik, hogy nem ismerik a betegséget és nem tudják, hol fogják meg a dolgot. A szomorú tény az, hogy a járvány egyáltalában nem csökkent. (…)"

„A magyar-román határkiigazitás a Romániával kötött békeszerződés kapcsán juliusban kezdetét vette és a munkát november l-re fejezték volna be. A háborus viszonyok uj alakulásával a határkiigazitási munkálatokat ideiglenesen beszüntették" – tudtuk meg a napilapból.

„Lockhart moszkvai angol főkonzul, akit, mint ismeretes, a Lenin ellen elkövetett merénylet óta fogva tartottak és most Litvinov londoni bolseviki követ ellenében kicserélnek, csütörtökön érkezik ide 31 angollal együtt. A kiszabaditott angolok és a szabadon bocsátott bolsevikiek kicserélése tegnap történt Haparandában" – olvasható az újságból.

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien készítette.)