Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tigré erők folytatják a harcot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. december 2. 15:13

Az észak-etiópiai Tigré tartományt fenyegető ivóvízhiányra figyelmeztetett november 30-ai, hétfői sajtótájékoztatóján az ENSZ-főtitkár szóvivője. Stephane Dujarric szerint a harcok során megrongálódtak a víztisztítók, így a lakosság ivóvízellátása már nincs biztosítva.Felhívta a figyelmet arra is, hogy a víz mellett a tartomány fővárosából, Mekeléből üzemanyaghiányról érkeznek hírek.

A több mint ötmillió lakosú tartományt a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) november elején vonta ellenőrzése alá. A lázadók katonai létesítményeket támadtak meg, és tüzérségi fegyvereket, valamint más hadi felszereléseket zsákmányoltak a hadseregtől.

A kormány válaszul az egész tartományban blokkolta az internetet és a telefonvonalakat, és fél évre rendkívüli állapotot hirdetett.

A konfliktusban több ezren vesztették életüket és százezrek váltak földönfutóvá. Menekültek tízezrei indultak meg a szomszédos Szudán felé.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) részéről sürgették az alapvető szolgáltatások mihamarabbi visszaállítását a városban, illetve az egész tartományban.

Hozzátették, hogy Tigré gyógyszerkészlete is megcsappant, így nem tudják ellátni azokat, akik a harcokban megsebesültek. A hivatal szerint munkatársaitól megtagadták a hozzáférést az itt tárolt segélyszállítmányokhoz, és a Mekelében ragadt, mintegy 200 dolgozójukról nincs hírük. Egyúttal emlékeztetett az etiópiai kormány korábbi ígéretére, miszerint Addisz-Abeba mindent elkövet a civilek védelme érdekében.

Abij Ahmed etióp kormányfő hétfőn azt közölte, a hadsereg legyőzte a tigré erőket, a lázadók parancsnoka azonban kijelentette, hogy folytatják a harcot minden fronton. A Reuters hírügynökség szerint ez egy elhúzódó gerillaháborút jelezhet előre.