Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Alapkiképzés, BTR-ekkel

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2020. november 19. 9:48

Több mint harmincan teljesítik az öthetes alapkiképzést az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezrednél novemberben. Az alapvető elméleti tudás elsajátítása és az alapszintű lőgyakorlatok végrehajtása után már - többek között - BTR harcjárművekkel együtt végrehajtott manővereket is gyakoroltak a Bakonyban, november 18-án, szerdán.

7

A kihelyezett komplex harcászati foglalkozáson résztvevők először begyakorolták, miként kell szakszerűen beszállni az álló harcjárműbe, illetve elhagyni azt, majd mozgás közben, úgymond „szárazon” többször megismételték ugyanezt. Mint azt Madár Zsolt zászlós, szakaszparancsnok-helyettes elmondta: az újoncok már megtanulták a gépkarabély biztonságos kezelését és egyénileg, valamint tűzcsoportokban a terepen való mozgást.

„Nagyon lelkesek és motiváltak a katonák. Szerencse, hogy az ezred lövész szakaszának BTR-jeit is tudjuk használni a kiképzés során. Most éppen azt fogjuk látni, amint egy járőrcsoportot támadás ér, erre kell a megfelelő módon reagálni, és leküzdeni a lesállást. Az előírásoknak megfelelően igyekeztünk ötvözni a különféle képzéseket, ezért például a holnapi húsz kilométeres menetgyakorlat során különféle vizsgaállomások is lesznek. Az egyiknél például védőöltözetben kell átkelniük szennyezett terepszakaszon, máshol tereptani tudásukról kell számot adniuk” – nyilatkozta a zászlós. Hozzátette: jövő héten az országhatáraink mellett ellátandó feladatokat gyakorolja majd az állomány.

8

Az újoncok közül Újhelyi Tamás közkatona tizenhat évet dolgozott az Országos Mentőszolgálatnál. Régóta dédelgetett vágya, hogy katonaként szolgálhasson, és mint mondja: úgy érzi, ennek most jött el az ideje.

„Nagyon jól érzem magam, ez a kiképzés jól összerakott. A kiképzők emberileg és szakmailag is magas színvonalon vannak, profin adják át a tudást számunkra. Anno a sorkatonaság miatt vannak tapasztalataim, és bár ott sem volt gond a kiképzéssel, a mostani szerintem sokkal professzionálisabb és összetettebb. Az is tetszik, hogy a fizikailag nehezebb részek szépen egymásra épülnek, abszolút bírható a kiképzés” – mondja a leendő törzsőrmester, aki a tatai dandárnál fog szolgálatot teljesíteni.

10

Sajnos az alapkiképzésen a járványhelyzet miatt tíz napos kényszerszünetet is be kellett iktatni, ám a mind az újoncok, mind a kiképzők számára az egészség a legfontosabb. A tervek szerint a székesfehérvári ezred a jövő évben is több alkalommal hajt végre a mostanihoz hasonló alapkiképzést.