Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ libanoni békemissziója

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: OGY Sajtóiroda |  2020. október 6. 20:34

Az ENSZ libanoni békemissziójában való magyar részvételt rögzítő országgyűlési határozat hatályon kívül helyezése, illetve a pénzügyi közvetítőrendszer átalakítása is szerepelt az Országgyűlés keddi ülésének napirendjén. Németh Szilárd miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára előterjesztésében elmondta: Magyarország részvétele az ENSZ-missziókban folyamatos. Csaknem 800 katona, 12 misszióban, 25 helyszínen lát el különböző műveletekben békefenntartó feladatokat, beleértve a NATO, és az unió által koordinált küldetéseket - ismertette.

OGY_Németh_Szilárd

A mostani javaslattal azt a 2006-os országgyűlési határozatot helyeznék hatályon kívül, amely a magyar katonák libanoni békemisszióban való részvételét taglalja. A 2006-os alkotmányos szabályozással ellentétben az alaptörvény alapján nem az Országgyűlés hatásköre az ENSZ missziókban való részvétel engedélyezése, a magyar katonai szerepvállalással összefüggő kérdésekben a kormány dönt.

Ágh Péter (Fidesz) a nagyobbik kormánypárt részéről támogatásáról biztosította a javaslatot. Varga László (MSZP), azt kérdezte, mi lesz a kormányhatározatban, változik-e a majd a szerepvállalás tartalma? Jelezte: az ENSZ nemzetközi békefenntartására irányuló erőfeszítéseit támogatják.

Vadai Ágnes (DK) megjegyezte: az államtitkár tájékoztatása alapján most 200-al kevesebb katona lát el szolgálatot külföldön, mint kormányzásuk idején. Azt javasolta, hogy a kormányhatározat megszületése előtt a kabinet adjon tájékoztatást az Országgyűlés honvédelmi bizottságában. Milyen feladatot látnak majd el a magyar katonák, és pontosan hol? - sorolta a felmerülő kérdéseket.