Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Észak-Korea reagált a közös amerikai–dél-koreai hadgyakorlat hírére

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. február 18. 17:48

Az észak-koreai külügyminisztérium „példátlanul kemény” válaszlépéseket helyezett kilátásba február 17-én arra az esetre, ha Dél-Korea és az Egyesült Államok megtartják március közepére tervezett közös hadgyakorlatukat.

„Ha az Egyesült Államok az ökölrázást választja, és mindennel szemben ökölrázással lép fel, akkor mi is ezt választjuk” – áll a minisztérium által a KCNA észak-koreai állami hírügynökséghez eljuttatott közleményében, amelyben azt is kiemelik, hogy a hadgyakorlatot háborús agresszióra történő készülődésnek tekintik.

Phenjan egyúttal ismét azzal vádolta Washingtont, hogy szítja a feszültséget a térségben, illetve azt vetette az Egyesült Államok szemére, hogy az ellene folytatott „jogtalan és barátságtalan” politikájához az ENSZ Biztonsági Tanácsát is felhasználja. Jóllehet Észak-Korea idén egyelőre nem végzett „semmilyen különleges katonai műveletet”, a közös hadgyakorlat rendkívüli mértékben fokozná a feszültséget – áll a közleményben.

Szöul alig néhány órával korábban jelentette be, hogy március közepén tartják meg a Szabadság-pajzs elnevezésű, az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlatot, amelyre az előkészületek a jövő héten kezdődnek meg a Pentagon szakértőinek bevonásával. A dél-koreai védelmi tárca tájékoztatása szerint a műveleten „valósághű forgatókönyvet” követnek majd az észak-koreai nukleáris fenyegetések fényében. A tizenegy naposra tervezett hadgyakorlat megszakítás nélkül tart majd.

Phenjan tavaly rekordszámban, harminchét alkalommal hajtott végre rakétakísérleteket, köztük interkontinentális ballisztikus rakétákkal is, megsértve ezzel az ENSZ Biztonsági Tanácsának erre vonatkozó határozatait.