Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Francia kadétok csapatgyakorlata a Bocskai-dandárnál

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy, Sárkány Beáta főhadnagy | Fotó: Búz Csaba főhadnagy, Somogyi András törzsőrmester, Szalka Miklós őrvezető |  2021. február 25. 9:53

Három francia kadét töltötte csapatgyakorlatát az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni és hódmezővásárhelyi helyőrségében februárban.

20210224-bocskai-francia-kadetok (3)

A kadétok a francia hadsereg közel nyolcvan éves hagyományokkal rendelkező iskolájából (École Militaire Interarmes) érkeztek, ahol a már szolgálatot teljesítő altisztekből és legénységi katonákból képeznek tiszteket. A kétéves képzés során a hallgatók egyik tantárgya a külföldi haderők megismeréséről szól, ezért csapatgyakorlaton vesznek részt a saját maguk által választott NATO tagország hadseregénél. A kiképzések és az angol nyelv gyakorlása mellett az is fontos, hogy megismerjék a fogadó ország kultúráját.

A csapatgyakorlat első két hetét Debrecenben töltötték a kadétok. A 39. lövészzászlóaljnál folyamatban lévő beillesztő foglalkozáshoz csatlakoztak, amelyet azoknak az újoncoknak szervezett a zászlóalj, akik a közelmúltban, az alapkiképzés elvégzését követően érkeztek a katonai szervezethez. A Magyar Honvédségnél rendszeresített fegyverzeti és technikai eszközök megismerése mellett tereptan és alaki foglalkozásokon is részt vettek a vendég hallgatók, valamint átfogó képet kaptak a lövészzászlóalj felépítéséről és feladatairól. Az itt tartózkodásuk fontos részét képezte az altiszti tapasztalatcsere is.

20210224-bocskai-francia-kadetok (6)

A harmadik héttől a francia kadétok a hódmezővásárhelyi Művelettámogató Műszaki Zászlóaljnál folytatták a csapatgyakorlatot, ahol bekapcsolódtak az éppen folyamatban lévő Robbantás Foglalkozásvezetők Tanfolyam kiképzésébe. A Magyar Honvédség katonáinak megtartott gyakorlati felkészítés keretében részt vettek a Sándorfalva térségében található gyakorlótéren megtartott földrobbantás kiképzésen is.

Az utolsó héten a 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóaljánál zajló alapkiképzéshez csatlakoztak, ahol többek között részt vettek egészségügyi, harcászati és vegyivédelmi kiképzéseken.

Természetesen a kiképzések között lehetőség nyílt az ország kultúrájának megismerésére is, így a francia hallgatók megismerkedtek a helyőrségek nevezetességeivel és kirándulást tettek Budapestre, valamint Hortobágyra.

A kadétok, miután visszatértek Franciaországba, a Magyarországon szerzett tapasztalataikat megosztják évfolyamtársaikkal.