Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Franciaországban tavaly két iszlamista merényletet hiúsítottak meg, 2017 óta pedig 33-at

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. január 4. 16:59

Két iszlamista terrortámadást hiúsítottak meg Franciaországban 2020-ban, és 33-at 2017 óta, miközben öt szélsőjobboldali merényletet is sikerült megakadályozni az elmúlt három évben - mondta január 3-án Laurent Nunez, a hírszerzés országos koordinátora az Europe1 kereskedelmi rádió és a CNews hírtelevízió közös műsorában.

A korábbi belügyi államtitkár a merénylettervek részleteiről nem közölt részleteket. Kiemelte, hogy „a szunnita iszlamista terrorizmus” elsődleges fenyegetettséggé vált, amit a hatóságoknak egyre nehezebb érzékelni és megelőzni. Annak a történelemtanárnak a példáját említve, akit azért fejezett le egy csecsen dzsihadista Párizs közelében a nyílt utcán októberben, mert az Mohamed-karikatúrákat mutatott a szólásszabadságról tartott óráján, Laurent Nunez kijelentette, hogy „szélsőségesen gyorsan” lesz egy radikálisból merénylő. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a három legutóbbi franciaországi szunnita iszlamista támadásban a közös elem az volt, hogy a merénylő az „istenkáromlást” akarta megbüntetni és „bosszút akart állni a profétáért”.

A terrorizmusért felelős országos megbízott szerint a külföldről érkező fenyegetettség már „kevésbé valószínű”, jóllehet a francia titkosszolgálatok továbbra is „nagyon óvatosak” ebben a kérdésben. Laurent Nunez jelezte, hogy azoknak a terrorizmus miatt elítélteknek, akik 2021-ben szabadulnak, olyan kötelezettségeik lesznek, mint rendszeres megjelenés a rendőrségen, vagy bizonyos helyek látogatásának tilalma. A volt államtitkár szerint 60-70 ilyen ember lesz az idei évben. Megerősítette, hogy jelenleg mintegy ötszázan vannak börtönben terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmény miatt, míg kilencszáz olyan köztörvényes bűncselekmény miatt elítélt a börtönben vált radikálissá.

Laurent Nunez elmondta, hogy 2017 óta öt szélsőjobboldali merényletet is sikerült meghiúsítani. Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a fehér felsőbbrendűséget hirdető mozgalom erősödik, tagjai mintegy 1000-1500-an lehetnek. A szélsőbaloldali szélsőségesek száma 2-3000 között lehet, a koordinátor szerint a tavalyi évben mintegy 150-200 rongálását hajtottak végre, amelyek elsősorban gyújtogatások.