Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Gördülő dobozok”

Szöveg: Löbl Eszter hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. október 19. 9:21

Az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred október 14-29. közt hajtja végre az MH Közepes Szállító Század (MH KSZSZD) képesség ellenőrzésére készülve a Rolling Boxes 2022 (Gördülő Dobozok, ROBO-22) elnevezésű kiképzési eseményt Táborfalván.

kaposvar1

A kiképzéssel egybekötve mintegy 160 fő részvételével tábori kihelyezési hetet is tart az ezred, melynek során összekovácsolják a speciális feladatokra kialakított ideiglenes szervezeteket is. A fő cél a nemzeti CREVAL-ellenőrzés sikeres végrehajtása – elsődleges gyakorló állomány pedig az MH KSZSZD.

A gyakorlótéren szimulált műveleti környezetben történik a felkészülés. Az előkészítő részleg már október 14-től birtokba vette a bázist, és felkészültek a további kitelepülők (a végrehajtó állomány és a tábori kihelyezés feladatait támogató törzs) fogadására, akik két nappal később el is foglalták ideiglenesen felállított munkahelyüket.

A tábori kihelyezési hét ideje alatt a végrehajtó állomány elméleti és gyakorlati oktatásban is részesül. Eddig a konvoj műveletek mozzanatok szerinti végrehajtását, valamint a harctéri elsősegélynyújtást gyakorolták.

kaposvar2

A harcászati feladatok mellett az ideiglenes szervezetek törzselemei kialakítják a saját alárendeltjeik irányításához szükséges vezetési rendjüket és struktúrákat.

Október 17-én csapatgyakorlat részeként a táborfalvai bázisra érkezett három negyedéves honvéd tisztjelölt, akiket Fehér Ferenc őrnagy kísért végig a táborban berendezett vezetési pontokon. Bemutatta nekik a kiképzést végrehajtó szervezeti elemeket, a felkészítés lényegét, jelentőséget és a katonák gyakorlati feladatait. A látogatás a logisztikai ezred lehetséges katonai műveletekben betöltött szerepének elemzésével zárult.