Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Éles feladatból irány a szakkiképzés

Szöveg: MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj |  2020. július 4. 7:04

Június közepén, Wooden Wedge néven közel egyhetes szakkiképzést tartott az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj.

1596081987

Nincs megállás az alakulatnál, amely április 12. óta lát el fertőtlenítési feladatokat, illetve ezekre történő kiképzést az ország egész területén. Az idősotthonok fertőtlenítése után a kórházak, szociális intézmények, otthonok továbbra is folyamatosan igénylik a mentesítést a zászlóaljtól, legutóbb a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórházban és az Észak-budai Szent János Kórházban jártak a katonák. Ezt követően – rövid pihenő után – már indultak is a Bakonyba a következő megmérettetésre.

A Wooden Wedge szakkiképzés célja az alakulat mentesítő alegységei képességei szinten tartása volt, valamint az, hogy  felkészüljenek a zászlóalj alaprendeltetéséből fakadó, a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszerben, valamint a nukleáris balesetelhárítási feladatokban történő részvételre.

1596081988

Az alakulat katonáin kívül a közel egyhetes kiképzésen részt vettek az Acélkocka Altisztképzési Rendszer hallgatói is, hogy elsajátítsák a szaktechnikai eszközök üzemeltetését, a mentesítés folyamatát és rendjét, illetve megtanulják az együttműködés rendjét egy komplex mentesítési rendszeren belül.

Kiemelt figyelmet kapott a KEHOP keretein belül beszerzett Sebesült Mentesítő Rendszer Utánfutó (röviden: SMR-U) alkalmazása is, amely 2018 óta van a zászlóaljnál, rendelkezésre állása pedig bővíti a Magyar Honvédség szerepvállalási lehetőségét egy esetleges katasztrófahelyzetben, legyen az vegyi, nukleáris, radiológiai vagy biológiai jellegű.

GALÉRIA