Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felderítő szakkiképzést tartottak

Szöveg: Pallás Lilla hadnagy | Fotó: Somogyi András törzsőrmester |  2020. április 8. 7:08

Felderítő szakharcászati kiképzést tartottak a lövészzászlóaljak csapatfelderítőinek az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred katonái Hajdúhadházon.

1596077956

A háromhetes kiképzésen részt vettek az MH 5. Bocskai István Lövészdandár két lövészzászlóaljának csapatfelderítői, valamint az Acélkocka program részeként a csapatoknál tapasztalatokat szerző leendő felderítő altisztek is. A hajdúhadházi lő- és gyakorlótéren tartott kiképzés kiváló lehetőséget nyújtott arra is, hogy az azonos szakterületen dolgozó katonák megosszák egymással gyakorlati tudásukat.

1596077956

Az első héten a technikai ismereteken volt a hangsúly, ekkor a résztvevők elsajátították a rádióelektronikai felderítő készülékek és műszerek – például a Multispektrális Felderítő Komplexum, vagyis a lokátor és a hőkamera rendszer – használatát.

1596077957

A második héten a gyalogosan végrehajtandó szakharcászati feladatokat gyakorolták a katonák egyesharcos, tűzpár, valamint raj szinten. Ebben a szakaszban a felderítők a terepkutatással, az álcázással, a rejtett mozgással és az ellenséges állásokon való átszivárgással kapcsolatos ismereteiket bővítették, az optikai eszközökkel való figyelés kapcsán pedig elsajátították a különböző távcsövek, hőkamerák, lézertávmérők és éjjellátó eszközök használatát.

1596077957

A képzés utolsó 7 napjában a csapatfelderítő szakaszok fő feladataival, a harcjárművel történő területfelderítéssel, zónafelderítéssel és útvonalfelderítéssel foglalkoztak, valamint a harcérintkezés felvételét is gyakorolták a résztvevők.

1596077957

A háromhetes kiképzés fontos lépcsőfok volt az Acélkocka altisztképző programban. A leendő felderítő altisztek képzésekor fontos, hogy gyakorlatban is felkészülhessenek a végrehajtandó feladatok ellátására, különös tekintettel a felderítő szakfeladatok megtervezésére, megszervezésére, vezetésére és irányítására. Fontos, hogy az altisztek a más fegyvernemi és szakalegységekkel történő együttműködésben is jártasságot szerezzenek, valamint elsajátítsák a felderítő alegységnél rendszeresített fegyverzeti anyagok, harc- és gépjárművek, felderítő- és figyelőműszerek típusait, harcászattechnikai adatait, sajátosságait és üzemeltetésüket. A megszerzett ismeretet olyannyira el kell mélyíteniük, hogy képesek legyenek azt átadni, oktatni is. Ehhez nagy segítséget jelent a jelenlegihez hasonló, gyakorlati kiképzés.

1596077956

A leendő felderítő altisztek a nyáron, zárógyakorlaton bizonyíthatják rátermettségüket, ahol a megszerzett tudást alkalmazva kell majd komplex szakfeladatokat végrehajtaniuk.

1596077958