Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ITDK: igazi hungarikum

Szöveg: Takács Vivien |  2017. január 26. 18:41

Ünnepélyesen megnyitották az 2016/2017-es őszi Intézményi Tudományos Diákköri Konferencia (ITDK) szóbeli fordulóját Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hungária körúti kampuszán, január 26-án, csütörtökön.

1596026731

Dr. Pohl Árpád ezredes, az egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a tudományos diákköri mozgalom igazi hungarikum. „Ugyan vannak országok, ahol rendeznek hasonló diákkonferenciákat, de ilyen hosszú múltra és ennyi diákot megmozgató vetélkedésre aligha találunk példát" – tette hozzá az ezredes. Mint elmondta, a Magyar Tudományos Diákköri Konferenciák története 1951-ig nyúlik vissza, amikor a jövő tudósai az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a Veszprémi Egyetemen először vetélkedhettek ilyen formában.

„Különösen büszkék lehetünk arra, hogy a honvédség és a rendészeti szervezetek tagjai sorában mindig vannak olyan tudásra szomjazó, érdeklődő fiatalok, akik vállalják egy pályamunka elkészítését" – emelte ki a dékán, hozzátéve: külön öröm, hogy a had- és rendészettudományi szekciókban folyamatosan megjelennek nem egyenruhás pályázók is, ami azt mutatja, hogy civilként is lehet tudományos igényű dolgozatokat készíteni olyan témákban, amelyekről sokan azt gondolnák, hogy csak az adott, egyenruhás hivatásrendet érdekli.

1596026731

Az egyetem dékánja végezetül elmondta, hogy az itt ülő versenyzők már rengeteget dolgoztak, így Zrínyi Miklóst idézve zárta megnyitóbeszédét: „Csak jó szerencse kell, semmi más."

Dr. Németh András őrnagy, az Egyetemi Tudományos Diákköri Tanács elnöke elmondta, nem fordult még elő, hogy január végén rendezzenek meg egy őszi TDK-t. Ez annak köszönhető, hogy az egyéb szolgálati feladatok miatt a honvéd tisztjelöltek ősszel nem tudtak volna itt lenni a megmérettetésen.

1596026731

A mostani konferenciára 58 pályamunka érkezett be, ennek megfelelően kilenc tagozatban mutatták be pályamunkáikat a versenyzők.

Fotó: Tóth László