Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiválasztó – második alkalommal

Szöveg: MH 2. KRDD |  2020. augusztus 2. 7:02

Az idén második alkalommal tartottak kiválasztó-felmérő foglalkozást a szolnoki MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárnál. A megmérettetésre az alakulat egyenruhásai mellett több katonai szervezettől is jelentkeztek, összesen harmincnégyen. Közülük heten fejezték be sikeresen a mentális és fizikai próbatételt.

1596344709

A Pitbullnak is „becézett" kiválasztás célja: a jelentkezők közül megtalálják azokat a leendő különleges műveleti katonákat, akik felkészültek arra a hosszú útra, hogy a dandár jól kiképzett, a világ több pontján is bevethető egységének részei lehessenek, így büszkén viselhessék a „Különleges Erők" felvarrót.

A Pitbull tíz napja három fázisból állt. Az első a fizikai felmérés, a második a tereptan, amelyet a csoportmunka követett.

„Nincsen egzakt lista arról, hogy mik azok a személyiségjegyek, amelyek alkalmassá tesznek valakit erre a feladatrendszerre, ebből adódóan komplex szűrési metódusra van szükség. A pszichés, fizikai és mentális terhelhetőség mind-mind egy faktor a kiválasztás során, de talán a motiváció a legfontosabb. Mi olyan katonákat keresünk, akik akkor is magas szinten hajtják végre a feladatokat, amikor a teljesítőképességük határán vannak" – mondta el az egyik kiképző.

1596344708

Az induló állomány motivációs, négyszemközti interjún vett részt. A foglalkozások alatt folyamatos a pszichológusi részvétel, így valós képet kapnak a végrehajtókról. A katonákkal többfajta intelligencia és személyiség tesztet is végeztettek. Csoportban történő feladatvégrehajtás során megfigyelik a különböző kompetenciákat, úgymint kommunikáció, kreativitás, csapatmunka, vezetői képességek, stressz tűrő képesség.

A Pitbull kiképzői olyan különleges műveleti katonák, akik átlagosan 10-15 éves gyakorlati és elméleti tapasztalattal rendelkeznek, többségük számos hadműveleti területen teljesített szolgálatot. A kiképző állomány nagy hangsúlyt fektetett a legalkalmasabb katonák kiválasztására, ugyanis leendő kollégáik álltak a jelöltek között, ugyanakkor csak azt követelték meg az állománytól, amit ők maguk is teljesítettek már, illetve teljesíteni képesek.

1596344704

Bár a kiválasztáson résztvevők hivatásos és szerződéses állományúak és a fizikai terhelés a mindennapjaik része, az itt elvárt teljesítmény még az igazán edzett katonákat is próbára teszi. A Pitbull során a mentális és fizikai felkészültségükön túl az általános katonai ismereteket is mérik. Mivel a fókusz a kiválasztáson van, a viszonylag alapszintű katonai tapasztalattal rendelkező, ám felkészült, céltudatos és motivált katonák is sikerrel teljesíthetik azt. Ebből adódik, hogy a „különlegesek" közé csak az kerülhet, aki igazán elszánt és valóban felkészült. Általánosságban elmondható, hogy a tíz napot csak a jelentkezők 20-30 százaléka tudja sikeresen teljesíteni. A kiesések 90 százaléka önkéntes feladás eredménye és 60 százalékuk az első 3 napban történik, a legtöbb jelölt ugyanis ekkor szembesül azzal, hogy nem alkalmas a feladatok végrehajtására, vagy nem készült fel megfelelően.

A kiválasztó sikeres teljesítése az első lépés, hogy a katonák részt vehessenek a közel egy éves különleges műveleti alaptanfolyamon.

A következő Pitbullt tervezetten novemberben tartják a szolnoki alakulatnál.

GALÉRIA