Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagy mennyiségű fertőtlenítőszer érkezett a vegyivédelmi alakulathoz

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Kertész László |  2020. április 16. 17:58

Mintegy 45 ezer liter – a MOL Nyrt. által gyártott – felületfertőtlenítő szer érkezett az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj laktanyájába április 16-án. Az anyagot az alakulat katonái a járványhelyzetben kialakult mentesítő feladataihoz fogják használni.

1596078176

A Benkő Tibor honvédelmi miniszter vezetésével működő Létfontosságú Magyar Vállalatok Biztonságáért Felelős Akciócsoport márciusban kezdte meg munkáját. Elsődleges feladata, hogy beazonosítsa és biztosítsa tevékenységét azoknak a vállalatoknak, kapacitásoknak, amelyek működése a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben nélkülözhetetlen Magyarországon. A folyamatosan bővülő listán szerepel a MOL Nyrt. is, amely a járvány elleni védekezés érdekében külön gyártósort helyezett üzembe a fertőtlenítőszerek gyors előállítása érdekében. A MOL Hygi elnevezésű fertőtlenítőszer összetevői az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján készülnek, a vállalat pedig – az Operatív Törzzsel együttműködve – első körben a kiemelt fontossággal bíró állami intézményeknek, kórházaknak, közüzemeknek, önkormányzatoknak, valamint a gyógyszertárakat ellátó nagykereskedelmi cégeknek szállítja ki.

Április 16-án az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj laktanyájába is begördült a 45 ezer liternyi, belső terek fertőtlenítésére használt anyagot szállító két kamion. Csaba Tibor alezredes, az alakulat parancsnokhelyettese elmondta: a szer magas alkoholtartalma és illékonysága lehetővé teszi, hogy azt zárt térbe juttatva, a mentesítést követően 30-60 percen belül újra használni lehessen a helyiséget. „Amennyiben feladatot kap az alakulat, a mentesítés során ezt az anyagot is használni fogjuk" – mondta az alezredes.

A járványhelyzet miatt kialakult feladatokra az alakulat katonái felkészültek, a zászlóaljnál folyamatosan készenlétben áll egy huszonöt főből álló fertőtlenítőcsoport. A vegyivédelmis katonák legutóbb a fővárosi Pesti úti Idősek Otthonában végeztek mentesítő feladatot.

GALÉRIA