Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Változó világban

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. július 11. 13:43

1993-ban szinte a semmiből kellett megalakítani egy új képességet (fegyvernemet, illetve alakulatot), amelynek immár a jogutódját, az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóaljat is a világ sok pontján ismerik és elismerik. Sorozatunkban a fennállásának 20. évfordulóját idén, szeptember elsején ünneplő alakulat sok tekintetben páratlan történetének legfontosabb korszakait elevenítjük fel.

1595956871
Az alapító parancsnoktól, Keresztúri László ezredestől 2004-ben az akkori helyettese, Sándor Zsolt alezredes vette át az alakulat irányítását. (Ma dandártábornokként az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka.) Számára csak a beosztás volt új, hiszen már évek óta a zászlóaljnál szolgált, megjárva a beosztási és rendfokozati skála több lépcsőjét, és így természetesen részt vett az új képesség kialakításában is. Öt esztendős zászlóaljparancsnoki szolgálata alatt két alkalommal, rövid időre „magára hagyta" az alakulatot: az Amerikai Egyesült Államokban elvégezte a National Defense University War College (Washington) iskolát, 2008–2009-ben pedig hat hónapon keresztül töltötte be az afganisztáni MH Tartományi Újjáépítési Csoport parancsnoki beosztását.

De visszatérve 2004-re, a váltás roppant „drasztikusra" sikeredett. Mint arról magazinunk előző számában beszámoltunk, nem hogy nem lett dandár a könnyű vegyes ezredből, hanem zászlóaljjá minősítve betagolták a tatai lövészdandár szervezetébe. Eleinte sem az állománytáblája, sem a létszáma (1047 fő) nem változott, de hamarosan újabb parancs érkezett. Az akkor katonai vezetés takarékossági szempontokra hivatkozva úgy döntött, hogy az addig önálló laktanyában települt, és önállóan gazdálkodó zászlóaljat áttelepíti a helikopterbázisra.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin július 12-én, pénteken megjelenő számában!)