Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Helyőrségi támogatás, laktanyavédelem és kórházi szolgálat

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba |  2021. április 11. 11:25

Bázis- és laktanyaüzemeltetés, raktározás, anyagellátás vagy lakásügy – mindez egyszerre, egy időben, helyőrségi szinten. Csak néhány ,,falat” abból a sokrétű, szerteágazó tevékenységből, amelyet az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred helyőrség-támogató parancsnoksága végez nap, mint nap.

20210408-43-heotam (6)

Ahogy nevük is mutatja, szolgálatukat a támogatási feladatkörök határozzák meg.

„Az alegység munkája - annak 2007-es létrehozása óta - az évek során számottevő logisztikai elemekkel bővült. Egyebek mellett jelentősek a szállóügyi, vagy a rendezvények lebonyolításához kapcsolódó feladatok is, például a ki- és belépéseket koordináló objektum kommendáns tevékenység, vagy egy-egy esemény, rendezvény korszerű, professzionális hangosítása, de ugyancsak hangsúlyosak a zenekari fellépések is” – foglalja össze Wenzdorfer Zoltán alezredes, az alegység parancsnoka a tevékenységi kör lényegi elemeit.

Mint mondja: különösen büszkék az állományukat erősítő, nagy népszerűségnek örvendő Székesfehérvár Helyőrségi Zenekarra is.

Mindennapjaik markáns pillérét alkotja a székesfehérvári laktanya védelme, a Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) úgynevezett parancsnoksági övezetének biztonságos őrzése.

20210408-43-heotam (8)

Mindezen feladatok támogatásához nagy segítséget jelent a 21. század kihívásainak megfelelő, a honvédeket kiszolgáló konyha is, ahol 2019-óta magas színvonalú konyhai ezközök segítik az ott dolgozókat a minőségi ételek elkészítésében. A számos technikai újítás lehetővé teszi, hogy a katonák mindennapi ebédje akár a legmodernebb vákuumos technológiával, vagy alacsony hőmérsékletű főzéssel készüljön, és nem ritka, hogy krémeket, fagylaltokat és különleges textúrákat állítanak elő a szakácsok.

A járványhelyzet hozta tevékenységük kórházi és járőr feladatokban teljesedik ki. Mindez - osztja meg tapasztalatait Wenzdorfer alezredes - az elvezényelt állománynak jelent igazi kihívást, de büszkén tesznek eleget ezeknek a feladatoknak, hasonlóan a jelenleg, a helyőrségben szolgálatot teljesítő katonákhoz, akikre most többletfeladatok hárulnak.

20210408-43-heotam (4)

Az alegység feladatai ezzel nem értek véget. Az MHP számára támogatást nyújtanak a Székesfehérvár helyőrségbe történő költözéshez, segítik a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály Parancsnokság konténerkomplexumának kivitelezési munkálatait és a Bregyó-közi honvédségi objektum felújítását, de az Erzsébet úti nőtlen szálló villamossági, homlokzati és tetőszigetelése is az alegység közreműködésével készült el. Műszaki eszközparkjuk folyamatosan modernizálódott, gépjárműparkjuk megújult.

„Meglátásom szerint mindenki átérzi a járványhelyzet súlyosságát. Maximális teljesítményt és példaértékű hozzáállást mutatnak, amikor ellátják szolgálati feladataikat, mind a helyőrségben, mind a COVID elleni védekezés frontvonalán” – méltatja állományát semmiképp sem elfogulatlanul Wenzdorfer alezredes.