Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iraki területet bombázott a török légierő

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu / Lenta.ru |  2011. november 15. 14:17

A török légierő csapást mért az Irak északi részén található kurdok lakta Kurdisztánra. A hírt a Kurd Munkáspárt képviselőjére hivatkozva tették közzé a hírügynökségek. A bombázás 2011. november 13-án, helyi idő szerint 11 óra körül kezdődött és mintegy egy órán keresztül tartott. A légitámadás részletei nem ismeretesek.

2011. szeptember közepén Törökország bejelentette: készen áll arra, hogy földi katonai támadást indítson az Irak északi részén található kurdok ellen. Az offenzíva hivatalosan a bejelentés után egy hónappal, október 20-án kezdődött. A török agresszió kiváltó oka a Kurd Munkáspárt harcosainak gyakori támadásai török területen. Egy kurd támadás során 26 török katona vesztette életét a Hakkari tartományban található Çukurca határvárosban – 1993 óta ez volt a török hadsereg egyidőben elszenvedett legnagyobb vesztesége.

Az iraki területeken zajló Kurd Munkáspárt elleni harcban a törökök elméletileg élvezik Bagdad beleegyezését, azonban a hivatalos iraki hatóságok semmiféle kontrollal nem rendelkeznek Kurdisztánban, ahol önálló vezetés, rendőrség és hadsereg működik. A kurdok lakta észak-iraki terület a volt iraki diktátor, Szaddám Huszein rezsimjének megdöntése után nagyfokú szuverenitást kapott.

A Kurd Munkáspárt és Törökország között 1984 óta áll fent a katonai ellentét. Az eltelt 27 év alatt a konfliktusnak több mint 45 ezer áldozata van már.

Címkéklégierő