Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi logisztikai törzsvezetési gyakorlat Szentendrén

Szöveg: Dr. Varga József |  2011. november 15. 13:02

A szentendrei MH Központi Kiképző Bázis (MH KKB) ebben az évben már második alkalommal adott otthont – ezúttal november 7-11. között – a MAGLITE (St. Margareth Logistic Information Training Exercise) nemzetközi logisztikai törzsvezetési gyakorlatnak.

A gyakorlaton a Brit Logisztikai Iskola öt instruktora és 32 hallgatója – köztük három cseh, két amerikai, egy ukrán és huszonhárom brit –, valamint a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem képzési, katonai logisztikai és katonai gazdálkodási szakának hallgatói vettek részt, de érkeztek a brnói Védelmi Egyetemtől is. Az egyoldalú, egyfokozatú törzsvezetési gyakorlaton egy összhaderőnemi béketámogató művelet logisztikai támogatásának elgondolását dolgozták ki.

A logisztikai gyakorlat forgatókönyve szerint egy elképzelt állam területén humanitárius feladatokat kellett megtervezni és végrehajtani a kialakult válság stabilizálása érdekében. A feladat magában foglalta egy szállítózászlóalj, két (magyar és cseh) lövészzászlóalj, valamint a magyar és cseh Nemzeti Támogató Elem (NTE) műveleti területre történő stratégiai átcsoportosítását, az ellátási lánc megszervezését.

A feltételezett helyzet megoldása érdekében az ENSZ és a képzeletbeli állam kormányának felkérésére gyors támogatóerőt kellett eljuttatni a konfliktus térségébe, meghatározott feladatok végrehajtására alkalmas felszereléssel és képességgel. A gyakorlat szerint a feladatot az osztrák−cseh−magyar−szlovák békefenntartó dandár (ACHSPKBDE) állományából magyar és cseh lövészzászlóalj, valamint az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred állományából egy szállítózászlóalj oldotta meg.

Az egyhetes gyakorlat – felhasználva az előző foglalkozás tapasztalatait – eredményesen szolgálta a különböző nemzetek logisztikai erői összehangolt alkalmazásának tervezését − hangsúlyozta a rendezvény zárása alkalmából Deme Tibor ezredes, az MH KKB törzsfőnöke.

Fotó: A szerző felvételei