Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kitüntetést kapott a volt német attasé

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2020. november 27. 15:40

A Szolgálati Érdemjel arany fokozatát adta át dr. Németh Gergely, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára - dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese jelenlétében - Wolfgang Illner alezredes, volt német katonai attasé részére, november 27-én pénteken, Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban.

20201127-VPHAT-nemet-attase (1)

Az átadáson dr. Németh Gergely köszönetét fejezte ki Wolfgang Illner alezredesnek a két ország fegyveres erői közötti kapcsolatok kiszélesítése és elmélyítése érdekében tett helytállásáért és elkötelezettségéért. Mint elmondta: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program lendülete és átfogó jellege a kezdetektől fogva átlagon felüli képességeket és hozzáállást követelt a végrehajtásában részt vevő személyektől. A program eredményeként a korábbi szovjet időkből származó, elavult haditechnika jelentős része el fog tűnni a honvédség arzenáljából, hogy helyét a világ élvonalába tartozó technológiákat képviselő fegyverrendszerek vegyék át. Németország - mint ezen fegyverrendszerek számottevő részének gyártója és üzemeltetője - Magyarország kiemelt partnere ebben a vállalkozásban, ami évtizedekre előrevetíti a két ország szoros együttműködését a védelem területén, a stratégiai együttműködési képesség kialakításával. Ezért – mint azt a helyettes államtitkár kiemelte – Illner alezredes érdemei történelmi távlatokból tekintve is figyelemre és elismerésre méltóak lesznek.

20201127-VPHAT-nemet-attase (2)

A helyettes államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy a német-magyar védelempolitikai és katonai kapcsolatok további fejlesztésében is számítanak Illner alezredesre, különösképpen a Székesfehérváron megalakított Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnoksággal kapcsolatos, mentoráló együttműködés során.

20201127-VPHAT-nemet-attase (3)

„Wolfgang Illner alezredes hároméves szolgálatot fejezett be, amelynek részeként a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program beindítása, német irányainak fejlesztése, koordinálása, a német és a magyar katonai kapcsolatok megerősítése volt a fő célkitűzés. Ezt kiválóan sikerült teljesítenie, láthatóan megvalósulnak azok a kapcsolatok, amelyek szorossá teszik a két nemzet együttműködését. Mire gondolok? Közösen veszünk részt műveletekben, NATO felajánlásokban és a haditechnikai beszerzésekben. Megérkeztek Németországból az Airbus helikopterek, valamint érkeznek a Leopard harckocsik, az önjáró lövegek, illetve további német hadiipari termékek. Mindez az ő támogatása és munkája nélkül nem lett volna lehetséges. Ezt a kiváló teljesítményt akartuk a helyettes államtitkár úrral elismerni a honvédelmi miniszter úr nevében” – mondta az átadáson résztvevő dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese.