Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiújulhat az erőszak Gázában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. február 19. 7:26

Valós a veszélye annak, hogy a korábbiaknál is pusztítóbb erőszak tör ki a Gázai övezetben – figyelmeztetett az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt felszólalva Robert Serry, a világszervezet közel-keleti különmegbízottja.

Serry felhívta a figyelmet arra, hogy egy hónappal az Izrael és a Hamász által egyoldalúan kihirdetett tűzszünet után még mindig fennáll annak a veszélye, hogy ismét ingataggá válik a helyzet, mi több, kiújul az erőszak, és az eddigieknél is pusztítóbb lesz.

Serry beszámolt arról, hogy az elmúlt hónapban – az izraeli offenzíva befejezése óta – gázai palesztin fegyveresek 15 rakétát lőttek ki Izrael területére, az izraeli légierő pedig 19 berepülést hajtott végre a Gázai övezetben. Az elmúlt egy hónapban hat palesztin vesztette életét, közöttük egy gyermek, illetve 30 gázai lakos megsebesült. Izraeli oldalról egy katona életét vesztette, és hárman megsebesültek.

Az ENSZ-különmegbízott szerint tartós fegyvernyugvást csak akkor lehet elérni a térségben, ha sikerül előrehaladást elérni a fogolycsere kérdésében, megakadályozni az övezetbe irányuló fegyvercsempészetet, megnyitni a gázai határátkelőket és egyesíteni a palesztin frakciókat.