Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszorúzás a tüzéremlékműnél, amely a katonalovak jelképe lett

Szöveg: dr. Tóth Gergely őrnagy | Fotó: Babák Balázs |  2020. október 18. 17:53

Néma koszorúzásra gyűltek össze a napokban a lovasbarátok és katonai hagyományőrzők a harcok során áldozattá vált katonalovak emlékművénél, Komáromban.

Komárom_koszorúzás (4)

Az emlékművet az első világháborút követően, az 1920-as években állította a volt komáromi császári és királyi 5. lovas tüzérosztály tisztikara és legénysége, közadakozásból. A Monostori Erőd bejáratához közel található emlékművet 1971-ben, az akkor még életben lévő tüzérek felújíttatták. 1999-ben, a már nagyon leromlott állapotban lévő emlékművet a Magyar Lovas Kör, támogatók segítségével állította helyre.

2017-ben a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár vette át a stafétát, és tartja azóta életben a nemes hagyományt, amely az emlékmű gondozását, és évenkénti koszorúzását jelenti. A megemlékezésen a HM Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztály képviseletében Magyar Gusztáv hadnagy koszorúzott.

Bár az idei évben csak szűk körű, csendes megemlékezésre volt lehetőség, mégis, a korábbi évekhez képest kicsit aktuálisabb lett az emlékmű, hiszen az idei évtől a koszorúzó hagyományőrzők már rendelkeznek korhű, fogatolt hátultöltő „tüzérséggel” is.

GALÉRIA