Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vitéz Kovács Istvánra emlékeztek Nyíregyházán

Szöveg: Márton Boglárka főhadnagy | Fotó: Tóth Zoltán tartalékos törzszászlós |  2024. április 25. 12:07

A nemzetőr főhadnagy 1919. április 22-én halt hősi halált a proletárdiktatúra első nyíregyházi áldozataként a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet udvarán. A Trianon Társaság Nyíregyházi Szervezete valamint a vármegyei 5. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda minden évben megemlékezik a huszonhét évet élt mártírról.

202404_vitéz_Kovács_István_megemlékezés_TZ (1)

Mint ismert: Kovács István az első világháborúból hazatérve, a rend fenntartása érdekében alapította meg az általa vezetett nyíregyházi nemzetőrséget. Míg bajtársai közül sokan elmenekültek, ő sosem hagyta el Nyíregyházát. Politikai okokból gyilkolták meg. Pogány József népbiztos kényszerítette a forradalmi törvényszéket, hogy ítéljék halálra, ellenforradalmiság gyanújával.

Márton Boglárka főhadnagy, az 5. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda beosztott tisztje beszédében hangsúlyozta: hadisírgondozóként fontos feladatának tartja, hogy beszéljen Kovács István tetteiről a következő generációknak, hiszen ő valódi példaként szolgálhat, értéket közvetít, személyiségformáló hatása van. Mint elmondta, a feljegyzések szerint bajtársuk az utolsó pillanatig katonaként és emberként viselkedett. Bátran és büszkén, méltóságát mindvégig megőrizve vállalta nézeteit, kiállt az elveiért, és őszintén beszélt arról, amiben hitt.

A nemzetőr főhadnagy tiszteletére állított emléktáblára a toborzó iroda nevében Bihari Márk tartalékos százados, míg a szervezet képviseletében Dalmay Árpád alapító elnök helyezett el koszorút. Az eseményen Martinovszky István tárogatóművész zenélt.

Ezt követően az Északi temetőben, a nemzetőr főhadnagy felújított síremléke előtt is elhelyezték az emlékezés virágait.

202404_vitéz_Kovács_István_megemlékezés_TZ (2)