Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közösen gyakorlatozhatunk a szerbekkel

2007. október 30. 15:21

Szerbia és Magyarország hadereje egy harmadik, szomszédos országgal közösen tervez hadgyakorlatot – jelentette be Zdravko Ponos altábornagy, a szerb hadsereg vezérkari főnöke október 25-én, a zombori Repülőtér laktanyában.

A rövid tájékoztatót abból az apropóból tartották, hogy Havril András vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke egynapos, határmenti találkozóra látogatott el Szerbiába – partnerének meghívására. Az altábornagy elmondta, hogy most első alkalommal találkozott személyesen magyar kollegájával, és ez a vizit egy hosszú távú együttműködés első állomása.

1595870955
– A két haderő között szoros és kiegyensúlyozott az együttműködés, az intenzitása pedig emelkedő tendenciát mutat. A kooperációra eddig nem kifejezetten katonai területeken volt szükség, hanem például természeti katasztrófák esetén – fogalmazott a szerb vezérkari főnök. Hozzátette: a tájékoztató perceiben is zajlik a szakértői szintű egyeztetés a két ország műszaki csapatait érintő szakmai kérdésekről.
Havril András vezérezredes rámutatott arra, hogy különféle beosztásokban már több mint tíz éve tartja a kapcsolatot szerb kollegáival, tehát ez az együttműködés nem ma kezdődött. Határmenti találkozókat is évi rendszerességgel tartanak.

– A 21. században bizalomra van szükség. Közösek a céljaink a terrorizmus elleni harc és a katasztrófavédelem területein is. Meg kell ismernünk, és bizalommal kell alkalmaznunk egymás képességeit – az együttműködésünk ezért is tért át, a korábbiakkal ellentétben, gyakorlati síkra – hangsúlyozta a vezérezredes. Hozzáfűzte: a szerb–magyar katonai kapcsolatok stabilak, erre bizonyíték, hogy „vannak jövőbeli terveink". A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a tervbe vett – három ország részvételével megrendezendő – hadgyakorlat részleteit a jövő évben dolgozzák ki a résztvevő nemzetek szakértői; a gyakorlatot 2009-ben tartanák.

1595870956
Zdravko Ponos altábornagy és Havril András vezérezredes tárgyalásaik során áttekintették a bilaterális katonai együttműködés kérdéskörét és eszmét cseréltek a közös biztonsági kihívásokról, valamit a szerb és a magyar hadsereg strukturális felépítéséről is.
Ebben az évben egyébként a szerb hadsereg és a Magyar Honvédség több mint tíz, közös programban vett és vesz részt. Ezek között szerepel a parancsnokságok közös szerbiai hadgyakorlata, illetve a szerb haderő vegyivédelmi zászlóaljának magyarországi kiképzése is, a várpalotai szimulációs központban. Tavaly pedig a két haderő tagjai sikeresnek minősített zászlóalj-parancsnoksági kiképzésben vettek részt hazánkban.