Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy Il-76-os ijesztett rá Orenburg lakosaira

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2014. február 18. 20:37

Egy Il-76-os katonai-szállító repülőgép ijesztett rá Orenburg lakóira. A pánik akkor kezdődött Orenburg külvárosában, amikor a hatalmas szállító repülőgép a lakóházak felett, kis magasságban repült át.

http://www.jetfly.hu/rovatok/jetfly/egy-il76-os-ijesztett-ra-orenbugr-lakosaira/
Az incidens  február 15-én a déli órákban történt Orenburg külvárosa felett. Szemtanúk állítása szerint az Il-76-os alig valamivel a házak felett húzott át, miután a lakók elhagyták lakásaikat és az utcán gyűltek össze. A szemtanúk által készített videókon jól látszik, hogy a repülőgép a házak felett, azokhoz nagyon közel repül.


1595967324

Egy Il-76-os ijesztett rá Orenburg lakosaira

Közösségi oldalakon az esetet követően több bejegyzést is közzétettek orenburgi lakosok arról, hogy mit éltek át. Volt, aki arról írt, hogy a lánya hisztériás rohamot kapott, többen számoltak be pánikról, volt, aki arról írt, hogy a gép alig valamivel egy kilencemeletes épület felett és tizenkét emeletes épületek között repült.
Az incidenst az orenburgi repülőtér is megerősítette. „Dél körül elkezdtek izzani a telefonvonalak – helyi lakosok tettek bejelentést a repüléssel kapcsolatban. Az ügyről azt tudjuk mondani, hogy az nem a mi »sarunk«. Ez az ügy a hadsereghez tartozik" – mondta a repülőtér illetékese.

Később vált ismertté, hogy az átrepülés annak az ünnepélyes találkozónak eleme volt, amit a szovjet csapatok Afganisztánból végrehajtott kivonásának 25. évfordulója alkalmából rendeztek. „Biztos vagyok abban, hogy ez helyes és szép volt, és ami a legfontosabb biztonságos. Orenburg lakóit nem tájékoztatták előzetesen az átrepülésről, mert az meglepetés volt. Mindössze egy Il-76-os repült, az hajtott végre négy átrepülést. Ez az a repülőgép, amelyen fiaink Afganisztánba mentek és visszatértek onnan" – mondta Andrej Zelenko katonai pilóta, Oroszország hőse.

Vlagyimir Bannikov, a „Veterán testvériség" egyesület elnöke elmondta, hogy a szovjet csapatok Afganisztánból történt kivonását nem először ünnepelték így. „Nem ez volt az első alkalom, amikor repülőgép átrepülést hajtott végre", – mondta, és hozzátette, a repülés tervezett volt és minden engedély rendelkezésre állt a város feletti átrepüléshez. „A pilóta biztonságos magasságban hajtotta végre a repülést és nem 15-20 méterre volt a háztetőktől" – emelte ki Bannikov.

Címkékhaditechnika