Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iraki ellenzéki szunnita képviselőt tartóztattak le tűzharc után

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 29. 13:37

Az iraki biztonsági erők fegyveresei december 28-án, szombaton letartóztatták az egyik ismert szunnita parlamenti képviselőt az Irak nyugati részén fekvő Anbár tartomány fővárosában, Ramádiban, miután a biztonságiak tűzharcba keveredtek a képviselő házánál annak testőreivel és néhány családtagjával, s megölték testvérét.

Ahmed al-Alvani a kormányellenes tüntetők ismert támogatója a szunnita többségű tartományban, ahol már tavaly kirobbantak a síita többségű kormány elleni zavargások.

Akkor Núri al-Máliki miniszterelnök utasítására razziát tartottak Rafia el-Iszávi szunnita pénzügyminiszter munkahelyén és lakásán, és őrizetbe vették tíz testőrét. Ezt az akciót törvénytelennek tartották a szunnita politikusok, valamint szunniták ezrei tiltakoztak a kormány ellen, az ország különböző pontjain táborokat vertek, elsősorban Anbár tartományban. Követeléseik között szerepelt, hogy vessenek véget a szunnitákat hátrányosan érintő intézkedéseknek, szabadítsák ki az iszlámnak ehhez az irányzatához tartozó foglyokat, és hajtsanak végre mélyreható politikai reformokat Irakban.

Azóta is zavargások színhelye ez a tartomány, idén januárban például ismeretlen tettesek öngyilkos merényletet követtek el az ugyancsak Anbár tartományban fekvő Fallúdzsában egy szunnita parlamenti képviselő ellen.

Ahmed al-Alvani lényegében ennek a tiltakozási hullámnak vált egyik fő szószólójává, a közelmúltban csatlakozott egy új ellenzéki csoporthoz, a Méltóság Koalíciójához, amely a táborokban csoportosuló szunnita tiltakozókat képviseli.

Núri al-Máliki miniszterelnök egy televíziós nyilatkozatában azt állította, hogy ezek a táborok az al-Kaida terrorszervezet „búvóhelyéül" szolgálnak, felszólítva a tiltakozókat, hogy hagyják el ezeket a helyeket.

A mostani tűzpárbaj is megerősíteni látszik, hogy a tartományban elharapóztak a vallási ellentétek.