Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonatörténelmi fotók nyomában… (9. rész)

Szöveg: Snoj Péter |  2013. december 29. 14:43

Sorozatunk utolsó részében csak néhány évet tekintünk vissza az időben. Tim Hetherington neve bizonyára sokaknak ismerős. A 2011-ben elhunyt fotóriporter számos alkotással írta be nevét a modernkori haditudósítás nagykönyvébe.

1595964945
Tim Hetherington (jobbra) Sebastian Jungerrel Afganisztánban

Az 1970-ben, Angliában született Hetherington számtalan konfliktuszónát megjárt, de neve leginkább a 2010-ben bemutatott Restrepo című dokumentumfilm kapcsán vált közismertté.  A dokumentumfilm készítésekor Sebastien Jungerrel együtt végigkísértek egy amerikai alakulatot afganisztáni missziójuk során. A film címét egy az általuk is átélt ütközetben elesett felcser őrmester neve ihlette. A hősi halott egyúttal névadója lett annak a támaszpontnak is, ahol a katonák állomásoztak.

A dokumentumfilm számos díjat nyert, de emellett egyedülálló volt abban is, hogy szinte minden filmkritikus egyöntetűen állította: az alkotás behozza az emberek nappalijába a háborút. Olyannyira testközelből ismerni meg a katonák gondolatait és az afganisztáni harcok jellegét, hogy képtelenség közönyösnek maradni a téma iránt.

1595964945
Hetherington World Press Photo díjas képe

Tim Hetherington már a film leforgatása előtt is remekelt a közép-ázsiai országban.
Három évvel a Restrepo megjelenése előtt elnyerte a World Press Photo elismerést. A díjazott fotón egy kimerült katonát kapott lencsevégre, aki néhány perc pihenőt tartott, miután egész éjszaka támadták harcálláspontjukat a tálib harcosok. A fotó önmagában elmondta a Korengal-völgyben szolgáló katonák helyzetét, s mindazt, ami nekik odakint a mindennapokat jelenti.

Tim Hetherington 2011-ben a líbiai arab tavaszról is tudósított. Társaival, Chris Hondrossal és Guy Martinnal az ostrom alatt álló Miszrátában követték a felkelő csapatokat. A városi harc kellős közepén tisztázatlan körülmények között mindhárman halálos találatot kaptak. Egyesek aknavető srapnelről beszélnek, mások RPG találatot mondanak. Hetherington és Hondros azonnal meghaltak, Martin később halt bele sebesüléseibe.

1595964945
Az utolsó Hetheringtonról készült fotók egyike

Halálát megelőző napon Hetherington így írt twitter oldalára: „Az ostromolt Miszrátában. Szakadatlan tüzérségi tűz Kaddafi jóvoltából. Semmi jele a NATO-nak."

1595964946
Az utolsó Twitter bejegyzés