Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Snoj Péter

Spirit_1124_nyitó

Hősi halottaink megérdemlik a gondoskodást

2022. november 24. 16:07

Maruzs Roland alezredes volt a Spirit FM Katonadolog című műsor legújabb adásának vendége november 24-én. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokhelyettesét a hazai hadisírgondozásról kérdezte Vogyerák Anikó műsorvezető.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf_M1

Összeült a Nemzeti Védelmi Tanács

2022. november 15. 22:09

November 15-én este nyolckor rendkívüli ülést tartott a Nemzeti Védelmi Tanács, amit Orbán Viktor miniszterelnök hívott össze. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszélt az M1 Híradóban.

Sámán_Tőr_index

Az éj harcosai

2022. november 10. 17:07

A különleges erőknek az éjszaka leple alatt sem jelent különösebb kihívást a feladatvégrehajtás. Erről a Sámán Tőr 2022 elnevezésű különleges műveleti rendszergyakorlaton tanúbizonyságot is tettek, hiszen a kiképzési foglalkozássorozat egyik legfontosabb mozzanata egy komplex - szárazföldi és légierős alegységek által végrehajtott -, összehangolt éjszakai lövészet volt. A gyakorlatot november 9-én, szerdán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is meglátogatta.

GIS XIII. Térinformatikai Konferencia és Szakkiállítás  Zboray Zoltán előadása KLAC2053

A java még hátravan!

2022. november 4. 12:25

A HM Zrínyi Nonprofit Kft. térképészeti ágazata is képviselte magát a Debreceni Egyetemen megrendezett XIII. Térinformatikai Konferencia és Szakkiállításon, november 3-án és 4-én. Zboray Zoltán ágazati igazgató előadásában rávilágított a katonai térképészek komplex feladatkörére, kiemelve, hogy a cégnél dolgozó szakembereknek nem csak az ismert feladatok ellátása, de a még ki nem mondott igények feltárása is a küldetése.

buvar1

A víz alatt is egy nyelvet beszélnek

2022. november 3. 7:25

Eredményesen és tapasztalatokban gazdagon ért véget a Clearance Diver 2022 elnevezésű búvárgyakorlat. Az első hazánkban megrendezett nemzetközi - belga, litván és magyar katonák részvételével végrehajtott - kiképzési foglalkozássorozatnak az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred adott otthont.

Interjú Vantal Zsolt ezredessel az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnokával KLAC1321

Vantal Zsolt: nyugodt szívvel vágnék bele bármilyen feladatba velük

2022. november 2. 8:38

Idén március óta Vantal Zsolt ezredes az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka. Az elmúlt hét hónapban szerzett tapasztalatairól, a tartalékosként szolgálókról, a szolgálati formákról és a vezetői felelősségről is beszélgettünk az ezred történetének második parancsnokával.

búvár_index

Nemzetközi búvárgyakorlat Budapesten

2022. október 21. 20:29

A napokban kezdődött meg a Clearance Diver 2022 elnevezésű többnemzeti búvárgyakorlat, amelynek Magyarország, azon belül is az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ad otthont. A magyar búvárok mellett belga és litván katonák merülnek közösen a Dunán és a kőbányai pincerendszerben.

PÁT_Győr_index

Államtitkári látogatás a rakétaezrednél

2022. október 19. 20:39

„Öröm felkészült és elkötelezett magyar katonákkal találkozni” – jelentette ki győri látogatásának végén Vargha Tamás október 19-én, szerdán. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes nyolc év után, immáron másodjára tett látogatást az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél, és elégedetten látta az eltelt idő alatt történt fejlesztések eddigi eredményeit.

HTIC_2022_sajtonyilvanos_nap_nyitó

Forgószárnyas harcosok

2022. október 19. 15:16

Történetében második alkalommal tartják Magyarországon az Európai Védelmi Ügynökség Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzését (HTIC) idén októberben. Európai viszonylatban a szakterület legmagasabb fokú szakmai felkészítésének ismételten az MH Pápa Bázisrepülőtér ad otthont.

ÖKSZ_Lynx_nyitó

Orbán Viktor: a magyar nemzet katonanemzet

2022. október 15. 16:49

Közel 250 torokból zengett a katonai eskü szövege az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár alakulóterén október 15-én, szombaton. Az Önkéntes Katonai Szolgálatot vállalók ünnepélyes eskütételén – amin jelen volt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is – bemutatták és átadták a Magyar Honvédség első Lynx gyalogsági harcjárművét.