Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Snoj Péter

Gestamen_nyitó

A fejlesztések világában végtelen a lehetőségek tárháza

2023. március 21. 7:18

Egy igazán sűrű, de eredményes 2022-es évet tudhat maga mögött a Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt. Az új magyar fegyvercsalád – a Magyar Honvédség szakembereivel történő – közös fejlesztésével ugyanis korántsem értek véget a feladatok és kihívások. A tavalyi év eredményeiről és az idei várakozásairól Bozó Gáborral, a vállalat igazgatójával beszélgettünk.

Interju_Sticz_Laszlo_vezerornaggyal_20230223_03

Transzformáció: hatékony választ adni a kihívásokra

2023. március 13. 7:27

Akár így, a címben szereplő összegzéssel is magyarázhatnánk a transzformáció kifejezést. Ám – amint arra dr. Sticz László vezérőrnagy, az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság parancsnoka is rámutat – a szó igen összetett tartalommal bír.

smart move index

Az embereknek érezniük kell, hogy a Magyar Honvédség értük van

2023. március 10. 18:47

Különleges műveleti erők és légi eszközök infrastrukturálisan előre nem felkészített terepre történő telepíthetőségét gyakorolják a Smart Move 2023 gyakorlat résztvevő katonái Békéscsabán. A március 5-11. között zajló foglalkozássorozat március 9-én csütörtökön különleges látogatói napot tartva engedett bepillantást a különleges erők által alkalmazott forgószárnyasok megismerésére.

20221109_Snoj_Péter (11)

Megnövekedett hanghatásra kell számítani Békéscsaba környékén

2023. március 3. 7:15

A Magyar Honvédség – légi járművek bevonásával – március 5-10. között kiképzési feladatotokat hajt végre Békéscsabán és környékén, így naponta 12:00 és 23:00 óra között a megszokottnál intenzívebb hanghatásra kell számítani a térségben.

izommemoria_index_kep

Izommemória

2023. március 1. 15:17

Új alapokra helyezik a fegyverkezelés gyakorlati ismereteit az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál. A precíz kezelést és gyors fegyverváltást ezúttal a dandár lőkiképzői sajátíthatták el a dóci lőtéren.

Földrengés Törökországban KLAC0058

„Az élet mindenkinek jár”

2023. február 28. 7:18

Február hatodikán történelmének legerősebb, 7,8-as erősségű földrengése rázta meg Törökországot és a vele határos Szíria északi területeit. Magyarország az elsők között nyújtott segítséget. A kutató-mentő csapatoknak – köztük egy öt fős katonaorvosi csoportnak - a Magyar Honvédség egyik szállítórepülőgépe segített a helyszínre jutásban. A magyar kontingenssel tartott fotóriporter kollégánk, Kertész László is…

Földrengés Törökországban KLAC9235

„Most éreztem először magam igazán felnőttnek”

2023. február 27. 7:19

Február hatodikán történelmének legerősebb, 7,8-as erősségű földrengése rázta meg Törökországot és a vele határos Szíria északi területeit. Magyarország az elsők között nyújtott segítséget. A kutató-mentő csapatoknak – köztük egy öt fős katonaorvosi csoportnak - a Magyar Honvédség egyik szállítórepülőgépe segített a helyszínre jutásban. A magyar kontingenssel tartott fotóriporter kollégánk, Kertész László is…

20230223-katonaorvosok-foldrenghes (4)

„Arra a hat napra mi is testvérekké váltunk”

2023. február 24. 7:24

Törökország történelmének legnagyobb földrengés okozta természeti katasztrófáját szenvedte el február 6. éjjelén. Magyarország az elsők között indított mentőcsapatokat – köztük egy ötfős katonaorvosi csoportot – a romba dőlt Antakya városába. Még a sokat próbált, missziós tapasztalatokkal rendelkező szakemberek számára is megdöbbentő a katasztrófa sújtotta területen töltött hat nap.

áhitat_index

Megkezdődött a nagyböjt

2023. február 22. 15:26

Nagyböjti áhítatot tartottak a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában Hamvazószerdán, február 22-én. A húsvétig tartó időszakról Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök és Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök osztotta meg gondolatait.

cism_bhse_index

Sporttal ünnepelt évforduló

2023. február 17. 16:18

Az egyenruhás sportközösség tagországainak katonái hagyományosan futással ünneplik meg a Nemzetközi Katonai Sporttanács (Counsil International du Sport Militarie − CISM) fennállásának évfordulóját. Így volt ez idén, a szervezet 75. születésnapja alkalmából rendezett nemzetközi sportnapon is, amelyet a Magyar Honvédség több, mint kétszáz katonája a Budapesti Honvéd Sportegyesület pályáján, 3 200 méteren keresztül ünnepelt meg.