Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékláng a doni hősökért

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2024. január 13. 11:44

Imádsággal és kegyeleti tűzgyújtással emlékeztek a Don menti csaták hősi halottjaira január 12-én, pénteken Pákozdon. A magyar 2. hadsereg tragédiájának áldozatai előtt a Mészeg-hegyi Don-kanyar Emlékkápolnánál hajtottak főt a megjelentek.

_SNJ1380

A katonai tiszteletadással egybekötött megemlékezésen – mások mellett – jelen volt Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Szloszjár Balázs dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Összhaderőnemi Műveletvezető és Irányító Központ parancsnoka, illetve a Székesfehérvár helyőrségben települt katonai szervezetek tagjai, a város és a vármegye vezetői, valamint a történelmi egyházak képviselői is. Az 1943. január 12-én bekövetkezett doni katasztrófa nyolcvanegyedik évfordulóján – a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely és a 457. számú Prohászka Ottokár Cserkészcsapat közös szervezésében megvalósuló megemlékezésen – annak a több mint 120 ezer elesett, megsebesült és fogságba esett magyar honvéd emléke előtt tisztelegtek, akik véráldozata a mai napig velünk él.

_SNJ1260

A rendezvényen mondott beszédében dr. Tanárki Gábor Fejér vármegyei főispán a megemlékezés fontosságát hangsúlyozta, amelynek méltó színhelyévé vált a pákozdi emlékkápolna az elmúlt három évtizedben. „A Don-kanyarban elesett magyar hősök emlékét őrizve, ápolva kötelességként rótták ránk, hogy a továbbiakban is őrizzük, ne csak Magyarország, hanem Európa határait. A mi feladatunk az is, hogy gondoskodjunk arról, hogy soha többé ne jöhessenek el oly vészterhes idők, és ne uralkodhassanak olyan ordas eszmék, amelyek lehetetlenné teszik azt, hogy a hazájáért szolgálatot teljesítő és a legdrágábbat, az életét áldozó magyar katonáról ne lehessen megemlékezni méltó módon” – fogalmazott.

A Mészeg-hegyen 1993 óta áll az a kápolna, ami a január 12-i megemlékezésnek is otthont adott. Itt helyezték el örök nyugalomra azokat az ismeretlen magyar hősöket, akik földi maradványait Roszkino mellől szállítottak haza. A katonai tiszteletadás résztvevőin túl számtalan család is eljött, hogy közösen emlékezhessenek meg Magyarország hőseiről.

Kapcsolódó cikkek