Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tisztán hazafiak, tisztán hősök!

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Rácz Tünde |  2024. január 11. 21:48

A doni áttörés nyolcvanegyedik évfordulóján a magyar királyi 2. honvéd hadsereg elesett hőseire emlékeztek Budapesten, a Ludovika téren. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendezvényén – többek között – koszorút helyezett el dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára és Somogyi Zoltán vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója.

A második világháborúban 1943. január 12-én megpecsételődött a magyar királyi 2. honvéd hadsereg sorsa, ugyanis a szovjet csapatok tapogatódzása Uriv közelében átfogó támadásba fordult, ami nemcsak a magyarokat, hanem a német csapatokat is meglepte. A kegyetlen hideg és a szovjet túlerő óriási magyar veszteséget eredményezett, kétszázezer honvédből csupán hatvanegyezer élte túl az összecsapást.

„Doni Hőseink azt üzenik, hogy problémáink zöme, melyeket ide hoztunk gondolatban, bármelyikük számára kívánatosabb lenne, mint az, amit ők éltek meg! Milyen körülmények voltak ezek? A magyar 2. hadsereg Voronyezs térségében mintegy kétszáz kilométer hosszú frontszakaszon foglalta el pozícióját, a német egységek támogatása mellett a fő feladata a szovjet csapatok áttörésének megakadályozása volt. A feladat a mínusz 30-40 Celsius-fok körüli hőmérséklet, a hiányos haditechnika, és a már sok hősi halott és az élők betegségei miatt csak a nagyon optimistáknak tűnt reménytelinek” – mondta megemlékező beszédében Markovics Milán Mór őrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti Tanszék tanársegéde.

RT1_0503

Az őrnagy hangsúlyozta, a Don-kanyarban harcoló katonák nem akartak hőssé válni, csupán szerettek volna szerető családjukhoz, otthonaikba hazatérni. Ez azonban legtöbbjüknek nem adatott meg, helyette életüket áldozták bajtársaikért és hazájukért. „Tisztán hazafiak, tisztán hősök” – fogalmazott Markovics Milán.

Az ünnepi beszédet követően – mások mellett – dr. Czermann János, a HM stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Somogyi Zoltán vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója és dr. Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának megbízott dékánja megkoszorúzták az első és második világháború névtelen katonahőseinek szobrát.

Az ünnepség zárásaként a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar hallgatói és az MH Ludovika Zászlóalj honvéd tisztjelöltjei a meghívott vendégekkel közösen mécsesekkel emlékeztek a hős honvédekre.

Kapcsolódó cikkek
d1

Doni tragédia

2024. január 12. 13:10

_SNJ1380 másolat

Emlékláng a doni hősökért

2024. január 13. 11:44