Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Educatio 2024: bemutatják, miben több egy katonai képzés

Három napon át várja a Magyar Honvédség a katonai hivatás iránt érdeklődő fiatalokat a Hungexpón

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Szováthy Kinga |  2024. január 11. 20:58

Ha pályaorientáció, akkor Educatio. A nemzetközi oktatási szakkiállítást immár 24. alkalommal rendezik meg Budapesten, a Hungexpo Budapesti Vásárközpont „A” csarnokában január 11. és 13. között. A kiállítók közül idén sem hiányozhat a Magyar Honvédség, hiszen a katonai hivatást övező érdeklődés évről-évre nő.

Az Educatio húszezer négyzetméteres alapterületével, több mint kétszáz kiállítójával Magyarország legnagyobb oktatási kiállítása, amelynek keretében a továbbtanulás előtt állók számára három nap áll rendelkezésre, hogy megismerjék elsősorban a hazai és külföldi felsőoktatási intézmények profilját. Emellett szakképzési, nyelvtanulási, sőt, munkalehetőségekről is informálódhatnak – így a Magyar Honvédség különböző szolgálati formáiról, illetve ösztöndíjrendszeréről is.

„Minden évben ez az első fontos rendezvény, ahol nagyobb erőkkel jelenünk meg, mert az érdeklődés évről-évre egyre jelentősebb” – mondta el Durgó Tamás alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka. A katonai hivatás népszerűsége véleménye szerint a Magyar Honvédség intenzívebb médiajelenlétének is köszönhető, ehhez hozzájárul még, hogy a fiatalabb generációk informatikai tudása tökéletesen illeszkedik a jelenlegi  high-tech eszközök kezeléséhez.

A kiállítás alatt a legújabb eszközök közül a PzH 2000 önjáró löveget és a H145 helikoptert közelebbről is szemügyre vehetik az érdeklődők, de az MH Kiber- és Információs Műveleti Központ interaktív bemutatójával és a 175 éves a Magyar Honvédség kiállítás egyes elemei mellett digitális katonákkal is találkozhatnak.

Educacio_kiallitas_20240111_16 copy

„A katonai élet sajátosságait elsősorban az tudja átadni, aki maga is átélte. Ez a mi feladatunk; felkészíteni a fiatalokat arra, hogy miben más és miben több az, amit a katonai képzések tudnak nyújtani” – fogalmaz Ficskovszky Péter főhadnagy, az 1. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda beosztott tisztje, azon katonák egyikeként, akik a toborzósátornál várják az érdeklődőket. Bevallása szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képzései mellett a toborzókampányok keltették fel leginkább a fiatalok érdeklődését, de ezeken túl az ösztöndíjrendszerről is széleskörű tájékoztatást nyújtanak számukra.

Krizsán Szabolcs százados, az MH Sportszázad parancsnoka alakulata standjánál vesz részt a hozzájuk látogatók fizikai állapotának felmérésében, de a  reakcióidő mérést szolgáló feladat mellett különféle erőpróbákkal is készültek számukra. Emellett a Magyar Honvédség nyújtotta számos lehetőségről is tájékoztatást adnak, különös tekintettel a katonasportolókra jellemző kettős életpályamodellről. Ahogyan ő is hangsúlyozza: csütörtöktől szombatig, reggel 9 órától 17 óráig szeretettel várják az érdeklődőket.

Kapcsolódó cikkek