Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai diplomákkal lehet a legtöbbet keresni az egyetem után

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: illusztráció, Horváth Sztaniszláv archív felvétele |  2023. november 14. 8:48

Akár havi több mint félmillió forintos bruttó átlagjövedelemre is számíthatnak a katonai felsőoktatás különböző szakirányain végzett frissdiplomások. A Diplomás Pályakövetési Rendszer frissen közzétett statisztikájának élén a katonai infokommunikációs és katonai vezetői szakok állnak – ám nem csak az itt szerzett oklevelekkel lehet kiemelkedően jól keresni.

nyito

A közhiedelem úgy tartja, hogy informatikai és mérnöki tanulmányokkal lehet a legkedvezőbb állásokat találni, a legújabb állami felmérés azonban valamelyest árnyalja e képet. A 2020-ban végzett, tehát a munkaerőpiacra három éve belépő diplomások között valóban az említett szakok viszik a prímet, a lista azonban néhány meglepetést is tartogat: a rangsort katonai képzéseken végzettek átlagjövedelme vezeti. Az Oktatási Hivatal megrendelésére készült felmérésből kiderül: a három éve munkába állt diplomások között a katonai infokommunikációs és a katonai vezetői szakon végzettek vezetik a járandósági listát. A mesterszintű képzéseken körében szintén a katonai vezetői szak került a dobogó élére.

Biztató eredmények, többféle képzés

Mint dr. Szászi Gábor ezredes kiemeli, a katonai szakokon végzettek általánosságban valóban kiemelkednek a jövedelemszerzés vonatkozásában a más területen végzettekkel szemben. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának oktatási dékánhelyettese ugyanakkor hangsúlyozza: a katonai szakokra jelentkezők nem kizárólag a friss rangsor élére került két területen keresnek többet, mint más szakok diplomásai.

A dékánhelyettes elmondta, hogy az elmúlt években folyamatosan emelkedett a felvételi keretszám. Néhány éve még a százat sem érte el a beiskolázási létszám, azóta viszont jelentősen nőttek a Magyar Honvédség igényei.

„Korszerű tudással felruházott fiatal tiszti állományt várnak a seregbe” – fogalmaz Szászi ezredes. Ennek megfelelően idén 285 főben maximalizálták a felvehető hallgatói létszámot, jövőre ez a szám már 320-ra emelkedik.

BA táblázat_végleges
MA táblázat_végleges

A haderő tárt karokkal várja a jól képzett fiatalokat

A karon négy katonai és egy polgári képzés folyik, köztük a statisztikában kiemelt katonai infokommunikáció és a legmagasabb létszámmal futó katonai vezető szakok. A jövő katonai vezetőinek felkészítéséért felelős szakon a hallgatók szárazföldi és légvédelmi, harcászati, fegyveres, tereptani, vegyivédelmi és pszichológiai ismereteket szereznek, míg a katonai infokommunikáción a honvéd tisztjelöltek oktatása során az információvédelem, a felderítés, a rádióelektronika, a távközlés, valamint a villamos és mechanikai ismeretek kerülnek előtérbe. Mindkét tantervben helyet kap a vezetői tréning.

A kar katonai portfóliójába tartozik a katonai logisztikai alapképzés, de a civil hallgatók számára is hirdet oktatást. A nemzetközi biztonság- és védelempolitikai alapképzési szak azoknak szól, akik polgári hivatással kívánnak a honvédséghez közel tevékenykedni.

„Olyan speciális felkészültséggel és nyelvtudással rendelkező szakembereket bocsátunk ki, akik elsősorban a katonai diplomácia területén, például a NATO mellett, vagy a katonai közigazgatásban helyezkednek el” – tudjuk meg az ezredestől.

infokomm BA

Minden katonai végzettség kiemelkedő lehetőségeket kínál

„A mostani felmérés arról az időszakról készült, amikor például az állami légiközlekedési szak első diplomásait még nem bocsátottuk ki. Az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán jelenleg a katonai vezetői szak mellett már az állami légiközlekedési alapképzési szak a legkeresettebb. Utóbbi különlegessége, hogy a gólyák azonnal specializálódnak: állami légijármű-vezető, katonai repülésirányító és katonai repülőműszaki szakirányok közül választhatnak, míg a többi alapszakon csak a második év végén történik a specializáció kiválasztása” - mondja az ezredes.

Mint az oktatási dékánhelyettes rámutat, ez egyfajta versenyhelyzetet teremt a honvéd tisztjelöltek között, mert teljesítményük és tanulmányi eredményeik alapján egy rangsor felállítása után választható ki számukra a megfelelő szakirány.

vezetői MA

Az ország különböző pontjain

Az államtudományi terület egészén végzettek átlagos illetménye a statisztika szerint a szintén átlag fölöttinek számító 466 ezer forint, mesterfokozatú diplomával rendelkezők körében 650 ezer forint. Az adatok alapján a frissdiplomások iskolai tanulmányaikat követően azonnal munkába tudtak állni. A katonai vezetők közel harmada Komárom-Esztergom vármegyében telepedett le, de kedvelt célpont Csongrád-Csanád vármegye is, míg a fővárosban 10 százalékuk marad.

A mesterszakosok között kiemelkedően Veszprém a legnépszerűbb (lásd fenti illusztrációnkat), illetve Fejér vármegye is előkelő helyen szerepel Pest és Komárom-Esztergom mellett. Az infokommunikációsok nagyjából kétharmada Budapest, Fejér és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében helyezkedik el.

vezetői BA