Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Különleges képzettség, nélkülözhetetlen precizitás

ADHU 2023: olasz-magyar-török elrettentő erő

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Füzes Judith, Somogyi András főtörzsőrmester, Mészáros Szonja főtörzsőrmester, Adorján Krisztián szakaszvezető |  2023. november 14. 7:37

Ejtőernyős ugrást hajtott végre a NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport (Forward Land Force Battlegroup – FLF BG HUN) zászlóalj harccsoportjának magyar, olasz és török állománya a nyíregyházi repülőtéren, az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlat keretein belül november 13-án, hétfőn.

A többnemzeti harcászati légi deszant - alkalmazása során - egy úgynevezett „mélységben lévő” objektumot foglalt el és biztosított a beérkező földi oszlop számára, majd az ezután végrehajtotta a következő váltást. „Ma az Adaptive Hussars 2023 gyakorlat egyik mozzanata elevenedik meg: a gyakorlat jelenlegi fázisában stratégiai szintű elrettentés valósul meg. Ez azt jelenti, hogy a politikai és gazdasági erőfeszítéseket megkoronázzuk a katonai erő alkalmazásának lehetőségével” – mondta Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka.

Hozzátette: a NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport részvételével folyó műveletben a kijelölt alegység kombinált átcsoportosítást hajtott végre Újmajorból, ennek része az ejtőernyős ugrás. A behívott tartalékos erők, valamint a török század biztosítja magát az úgynevezett dobási és érkezési zónát, ahova az olasz ejtőernyősök leugranak.

_DSC0196

„Összfegyvernemi szempontból az ejtőernyősök különlegesen képzett, könnyűlövész katonák, akik mind fizikailag, mind lelkileg felkészültek a feladatra, hogy nem teherautón, vagy harcjárművön, hanem légi úton jutnak el a célhoz. Mivel gyakran éjszaka ugranak, a precizitás alapvető fontosságú, hiszen a legkisebb hiba is súlyos sérülést okozhat. A dobás után felszerelésükkel együtt kell összegyűlniük az összpontosítási körletben, a valós feladatvégrehajtás pedig gyakran csak komoly távolságok megtételét követően kezdődik” – ismertette a dandártábornok.