Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyíltan a haza védelméről

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem várja a honvédtiszti pályára készülő fiatalok jelentkezését

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Rácz Tünde |  2023. december 1. 21:33

A katonai hivatás a jövedelmezőség szempontjából is az egyik legvonzóbb pálya Magyarországon – derül ki egy, az Oktatási Hivatal kérésére készült, friss felmérésből. Ennek megfelelően nagy számban érkeztek érdeklődők a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi- és Honvédtisztképző Kar (NKE HHK) budapesti nyílt napjára december 1-jén.

A látogatókat dr. Lippai Péter dandártábornok, a Hadtudományi- és Honvédtisztképző Kar megbízott dékánja köszöntötte, majd dr. Szászi Gábor ezredes vezetésével az egyes szakok is bemutatkoztak. Végül testnevelési és katonai harcászati bemutatóval, valamint a katonai eszközök, illetve harcjárművek kiállításával engedtek betekintést az egyetem képzéseibe.

„Mint a legtöbb hivatás esetében, itt is az a döntő, hogy mennyire tudjuk alárendelni egyéni érdekeinket a közös szervezeti céloknak. A katonák esetében a fő cél a haza és a magyar emberek védelme, amihez mély elhivatottságra és sok lemondásra van szükség” – ecsetelte a katonai pálya szépségét dr. Lippai Péter dandártábornok, egyben figyelmeztetett rá, hogy ez az élet nem mindenkinek való. „A XXI. század kihívásai rendkívül komplexek. A katonáknak helyt kell állni a határon, a kórházakban, akár az utcán támogatva rendőr kollégáinkat, illetve árvíz vagy ipari katasztrófák idején is. Ráadásul a katonatiszteknek sokkal magasabb fizikai állóképességgel és pszichés felkészültséggel kell rendelkezniük, mint egy átlagkatonának.”

TUN_8566

A kar oktatói előadásaikban hangsúlyozták, hogy a képzés végeztével felavatott tisztek olyan értelmiségiek, akiknek az emelt szintű fizikai elvárások mellett mentális képességek, nyelvtudás és reál tudományos ismeretek terén egyaránt bizonyítani kell. „A hallgatók között verseny zajlik, hogy a másodéves specializáció során a különböző szakirányokra bekerüljenek, ez azonban cseppet sem ássa alá a bajtársiasságot, ami a katona hivatás egyik legfontosabb értéke” – mondta dr. Szászi Gábor ezredes, majd hozzátette, hogy az egyetemen minden hallgató megtalálja a saját útját.

„A felvettek rögtön kettős jogállásba kerülnek. Szerződéses jogviszony létesítése után a Magyar Honvédségtől kapnak egyetemi ösztöndíjakat sokszorosan meghaladó illetményt, másfelől hallgatói jogviszonyt kötnek az egyetemmel, így a felsőoktatási intézmény teljesjogú polgárává válnak. Karunkon ez alól kizárólag a civil jogállású nemzetközi biztonság és védelempolitikai alapképzési szakon tanulók képeznek kivételt. Rájuk is óriási felelősség hárul, ami a döntéselőkészítő munkájukban mutatkozik meg, mert az alapján minket, katonákat a gyakorlatban alkalmaznak” – beszélt dr. Lippai Péter dandártábornok a diákok kilátásairól. A dékán kiemelte, hogy valamennyi hallgatónak lakhatást nyújtanak.

TUN_8553

„A HHK-n kötelező kollégiumi élet folyik és az első két évben számtalan közös gyakorlaton veszünk részt. Ez közösségi szempontból különösen fontos, mivel a diákok között olyan kötelék alakul ki, ami szerintem más pályán csak ritkán tapasztalható” – mesélt az összetartó, baráti közegről Cseh Zoltán főtörzsőrmester, harmadéves légiirányító honvédtisztjelölt hallgató.

A felvételizők a katonai vezető, a katonai logisztika, a katonai infokommunikáció, az állami légiközlekedés, valamint a nemzetközi biztonság- és védelempolitikai alapszakok közül választhatnak, később pedig tovább szakosodnak. „Amikor negyedév végén felavatják őket, a Magyar Honvédség tisztiállományába kerülnek, a legkülönbözőbb beosztásokba. Ez a fegyvernemeket tekintve átfogja a légijárművezetőktől és pilótáktól kezdve a lövésztisztig a honvédség teljes spektrumát” – fejtette ki a kar dékánja.

A nyílt nap álalános előadásaiban végül Szűcs Péter alezredes, az MH Ludovika Zászlóalj parancsnoka hívta fel a figyelmet a missziós kiküldetések jelentőségére. „Minden olyan jelentkezőnek, aki úgy gondolja, hogy honvédtisztté szeretne válni, a katonai karrierjében egyértelműen jelen lesz a nemzetközi szerepvállalásokban való részvétel. És mivel tisztekről beszélünk, a legtöbb esetben természetesen vezetőként számítanak rájuk.”

TUN_9087

Hasznos információk

A honvédtiszti alapképzéseken alkalmassági vizsgát tartanak, az elfogadott érettségi tárgyak listája szakokra bontva itt olvasható. A felvételi pontszámításnál az Önkéntes Katonai Szolgálat teljesítését a következő módon veszik számításba: a nyolchetes alapkiképzést követő helyi, területvédelmi köteléknél végzett alaplövész felkészítés után 16; egy műveleti besorolású alakulatnál, szakképzésben való részvételért 32; míg további fél év szolgálat fejében 64 plusz pont jár. A Hadtudományi- és Honvédtisztképző Kar képzéseiről és az idei felvételi eljárásáról bővebb információ az intézmény honlapján található.

Kapcsolódó cikkek