Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Adventi gyertyagyújtás a Honvédelmi Minisztériumban

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Szabó Lajos |  2023. december 1. 18:44

Kurtán Krisztina, a Honvédelmi Minisztérium gazdálkodási ügyekért felelős helyettes államtitkára gyújtotta meg az adventi koszorú első gyertyáját a minisztérium Balaton utcai objektumában, december elsején, pénteken.

A katolikus és a protestáns tábori püspökség által szervezett hagyományos adventi áhítaton Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök és Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök prédikációjukban az ünnepre készülésről és önmagunk vizsgálatáról beszéltek, Szabó Ferenc őrnagy, evangélikus tábori lelkész pedig az advent univerzális jelentőségére hívta fel a figyelmet.

„Advent első napjai emlékeztessenek minket Jézus Krisztusra, aki minden embert meg akart világosítani. Minden alkalommal, amikor újabb gyertyát gyújtunk meg, mindig egyre közelebb kerülünk hozzá” – fogalmazott Berta Tibor, a katonai ordinariátus vezetője, aki hozzátette: az adventi készülődés elsődlegesen Jézus Krisztus életének és üzenetének megértésről, a betlehemi éjszaka misztériumáról szól.

LALA5822

Jákob János protestáns tábori püspök, aki Ézsaiás próféta könyvéből idézett, prédikációjában hangsúlyozta: a Názáreti Jézussal, a kereszténység központi alakjával való találkozás mindannyiunk számára régóta várt, belső vizsgálatra lehetőséget adó, ünnepi pillanat. Szabó Ferenc őrnagy, evangélikus tábori lelkész szerint a karácsony és az adventi készülődés időszaka nem csak a keresztény ünnepkört mozgósítja, hiszen „mindannyian keressük azt az Istent, aki egészen közel jött hozzánk.”

A prédikációkat követően az esemény az Ébredj, ember, mély álmodból… című adventi dal eléneklésével fejeződött be. Az áhítaton a zenei szolgálatot – most először – a Magyar Honvédség BHD Központi Zenekara, a magyar katonazene egyik legnagyobb szakmai múlttal rendelkező fúvószenei együttesének rézfúvós kvintettje adta.

LALA5842

A tábori püspökségek 2010 óta rendezik meg az adventi áhítatot és gyertyagyújtást. „Tizenharmadik esztendeje szervezzük meg – katonai kifejezéssel élve – az éves négy adventi áhítatot a Honvédelmi Minisztérium épületében. Az elsődleges célunk az, hogy az ünnepet készítsük elő, és habár kezdetben szűk létszámmal indítottuk el a rendezvényt, mostanra eljutottunk egyfajta magasságba és mélységbe is” – ezt már a megemlékezést követően nyilatkozta Berta Tibor katolikus tábori püspök.

„A magassága abban rejlik, hogy megpróbálunk felemelkedni a karácsonyhoz, a mélysége pedig az, hogy az ember belenéz önmagába, elgondolkozik azon, hogy mit is jelent valójában a karácsony” – folytatta.

LALA5876

A katonai ordinariátus vezetője elmondta: „Mostanra már mindig teltházas a minisztérium hatodik emeleti tanácsterme, az üzenet, ami egykoron Betlehemben elhangzott, ugyanígy indult el: kevés ember volt ott, de idővel egyre több ember megtudta, hogy mi történt azon az estén, amelyet Krisztus földi születésnapjának tekintünk.”

A római katolikus egyház szerint az advent – a kifejezés a latin adventus, vagyis eljövetel szóból származik – a karácsonyt előkészítő négyhetes időszak összefoglaló neve, amely hagyományosan Szent András apostol ünnepéhez (november 30.) legközelebb álló vasárnap kezdődik.